Pretraga

Napokon se ispravlja nebulozni propis: U porezni limit od 15.000 kuna više neće ulaziti stipendije i nagrade za izvrsnost

A- A+

Puno se ovih dana govori o poreznoj reformi koju Vlada planira provesti izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Taj bi Zakon na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2019., a ako se prihvati u postojećem obliku, donijet će i određene novosti za studente. Naime, stipendije i nagrade za izvrsnost više neće ulaziti u limit od 15.000 kuna, čijim prekoračenjem studenti prestaju biti porezna olakšica svojih roditelja.

Foto: Srednja.hr

Prošla porezna reforma i novi Zakon o porezu na dohodak donesen početkom 2017., bio je pravi šok za studente. Studentska zarada prema prvotnom se Pravilniku i Zakonu trebala se oporezivati nakon limita od 15.000 kuna. Nakon bure koju je ta odredba izazvala u javnosti, Ministarstvo financija Zdravka Marića žurno je izmijenilo Pravilnik o porezu na dohodak. Time je konačno utvrđeno kako će se studentska zarada ipak oporezivati nakon prelaska limita od 60.600 kuna. Spomenutim je Zakonom i Pravilnikom podignut i limit zarade čijim prekoračenjem studenti prestaju biti porezna olakšica svojim roditeljima, i to s 13.000 kuna na 15.000 kuna.

Studenti odustajali od razmjene kako ne bi prestali biti porezna olakšica roditelja

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

No, u taj limit trenutno ulaze i neke stipendije, primjerice ona za odlazak na Erasmus. Uračunavaju se i nagrade za izvrsnost, poput rektorovih i dekanovih. Zbog kazni Porezne koje su stizale prelaskom limita nakon primitka dekanovih nagrada, dolazilo je do situacija u kojima su roditelji odlučili vratiti nagradu svog izvrsnog studenta.

Istovremeno, a kako bi ostali porezna olakšica svojih roditelja, studenti odustaju od razmjene i time stipendija za mobilnost. Ovaj problem istaknuli su sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak. Riječ je o Zakonu koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2019. godine. S FER-a su predložili da se poreznom reformom poveća limit za poreznu olakšicu s 15.000 na 30.000 kuna i to baš zbog stipendija za mobilnost koje ulaze u taj limit.

– Kao visokoobrazovna institucija koja snažno podupire mobilnost studenata, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kao veliku prepreku mobilnosti vidi trenutnu odredbu Zakona o porezu na dohodak prema kojoj roditelj za dijete-studenta, koji ostvari primitak veći od propisanog iznosa od 15.000,00 kuna godišnje više ne može koristiti uvećani osobni odbitak. Taj iznos se vrlo brzo dosegne financijskim potporama/stipendijama koje se studentima isplaćuju kao potpora mobilnosti u pravilu za pokrivanje troškova života na dolaznoj ustanovi, najčešće od strane Sveučilišta, ali i nekih drugih izvora (npr. Agencija za mobilnost i programe EU). Pored toga, studenti koji realiziraju mobilnost su u neravnopravnom položaju u odnosu na druge studente jer ih financijska potpora za mobilnost onemogućava u korištenju drugih izvora prihoda ako ne žele prijeći navedeni prag (primjerice, rad preko studentskog servisa). Iz svega gore navedenoga proizlazi da sredstva kojima se student regresira za troškove boravka na studiju izvan matičnoga sveučilišta ne mogu smatrati prihodom u smislu ovoga zakona. Zbog svega navedenog predlažemo sljedeće promjene u članku 17.: – stavak 1. propisani iznos za korištenje uvećanog osobnog odbitka roditelja za uzdržavano dijete postaviti na barem 30.000,00 kn. – stavak 2. financijske potpore za mobilnost studenata uvrstiti u kategoriju primitaka koji se ne uzimaju u obzir pri utvrđivanju prava na osobni odbitak (kao što su npr. doplatak za djecu ili obiteljska mirovina djeteta nakon smrti roditelja), poručili su s FER-a.

‘Pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove stipendije se više neće uzimati u obzir’

Izdvojeni članak
stipendije

Izmijenjen Pravilnik za ostvarivanje prava na državnu stipendiju: Provjerite imate li uvjete za prijavu na natječaj

Ministarstvo financija djelomično je prihvatilo prijedlog FER-a. Pritom se limit za poreznu olakšicu od 1. siječnja 2019. neće povećati na 30.000 kuna, nego stipendije više neće ulaziti u limit za poreznu olakšicu od 15.000 kuna. Naravno, pod uvjetom da se Prijedlog zakona o porezu na dohodak ne izmijeni u daljnjem procesu saborskih rasprava.

– Prema prihvaćenom prijedlogu, pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove stipendije se više neće uzimati u obzir. Budući da je postignut cilj, nagrađivanje izvrsnosti učenika i studenata i njihovih uzdržavatelja, nije potrebno povećavati iznos primitaka koji uzdržavani član može ostvariti u godini da bi ga se koristilo za uvećanje osobnog odbitka s 15.00,00 kn na 30.000,00 kn, poručili su iz Ministarstva financija putem izvješća o provedenoj javnoj raspravi.

Ako se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak usvoji u postojećem obliku, poreznom reformom u limit za olakšicu neće ulaziti niti rektorove i dekanove nagrade.

– Novim prijedlogom izmjena Zakona popisana je iznimka pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove tako da se ne uzimaju u obzir ‘stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna i bespovratna sredstva koja se isplaćuju iz proračuna, fondova i programa Europske unije i drugih međunarodnih fondova i programa uređenih posebnim propisima i međunarodnim sporazumima, u svrhe obrazovanja i stručnog usavršavanja’. Dakle, iz navedenog prijedloga proizlazi da stipendije i nagrade iz proračuna i ostalih izvora navedenih u prijedlogu više neće ulaziti u limit od 15.000 kuna, pojasnili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.