Pretraga

Nastava nazad na fakultetu: Stvaraju li i vama problem maske?

A- A+

Sjećate li se da smo nekada davno živjeli u svijetu kada je bilo sasvim normalno i prihvatljivo ići na mjesta puna ljudi? Što su veći bili koncerti, to je bilo bolje. Bez problema smo se gužvali u shopping centrima vikendom, a na predavanja smo išli bez maska. Sad je sve drugačije.

Foto: Unsplash

Čini li se i vama nekad da smo zapeli u nekoj neugodnoj epizodi Black Mirrora, ili u nekom SF romanu koji je peti u serijalu i ne nazire se kraj? Da, niste jedini. Već više od godinu dana se nalazimo u ovoj situaciji i svaki put kad se učini da je bolje, postane gore. Izgleda da smo sad opet u jednom od mnogobrojnih valova ove pandemije.

Ali, život ide dalje. Nećemo se lagati, na trenutak je sve zaista bilo stalo i činilo se da živimo isti dan, svaki dan. Sada smo prešli tu fazu i pokušavamo živjeti normalno. To, između ostalog, podrazumijeva i povratak u škole i na fakultete. Ljudima je dosta Zooma i tehničkih poteškoća u nastavi.

Jedva smo dočekali povratak na fakultet, ali možda to i nije bilo tako dobro? Na stranu to što opet imamo preko 3000 novozaraženih na dnevnoj bazi – moramo nositi maske cijelo vrijeme. Čak i da ste netko tko inače nosi maske, realno je maske smetaju na nastavi.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje

HZJZ objavio nove mjere za nastavu na faksevima, izmijenili jedno od ključnih pravila

Tko govori?

Koliko vam se puta do sada dogodilo da ste na nastavi i pokušavate voditi raspravu s profesorima, ali jednostavno ne ide. Kada u dvorani ima preko sto ljudi (nećemo ni spominjati one velike fakultete gdje bude i više ljudi), kako shvatiti tko govori, ako ne vidite usta koja se pomiču?

Istina postoji i dizanje ruke, ali nerijetko je dinamika razgovora takva da jednostavno odgovorite i doprinesete tako razgovoru… Ili je barem bila prije nošenja maski. Nećemo ni spominjati činjenicu da profesori ni inače ne znaju tko je tko, a kamoli kada imate masku preko pola lica. Sretno s prozivanjem.

Govori li itko?

Osim što je problem razaznati tko govori, nekad je problem shvatiti i govori li itko. Ovo je još veći problem kad ste vi ti koji pokušavate govoriti. Jednostavno, čini se da je potrebno derati se kako bi vas itko čuo i doživio. Deranje ipak nije baš poželjno na fakultetima.

Drugi su par rukava profesori koji i inače mumljaju sebi u bradu – njih je sada gotovo pa nemoguće razumjeti, koliko god se trudili. Ako sjedite dalje od trećeg reda, velike su šanse da će vam predavanje biti jednako korisno provedeno vrijeme kao i na kavi u obližnjem kafiću. Eventualno i manje.

Zamagljene naočale

Ovo je problem s kojim se nažalost suočavaju svi koji nose naočale. Dobra je vijest ta što se situacija može koliko-toliko popraviti uz nekoliko trikova, a detalje možete pronaći ovdje.

Maskne

Čak i da inače nemate problema s prištićima, velike su šanse da ste razvili problem nakon nošenja maski. Najbolje što možete napraviti jest uvijek nositi čistu masku (i iz drugih razloga, očito) i ne stavljati tešku šminku na pokriveni dio lica. Na svu sreću, ionako se ne vidi pod maskom…

*Disclaimer – svakako mislimo da je nošenje maske ipak manje zlo od zaraze

Nastava nazad na fakultetu: Stvaraju li i vama problem maske?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap