Pretraga

Nema više držanja bicikala u zgradi ni sušenja rublja na prozoru: Objavljen novi pravilnik za studentske domove u Osijeku

A- A+

Natječaji za studentske domove u četiri najveća studentska grada, pa tako i Osijeku, već je raspisan i u tijeku su prijave. U Osijeku bi se uskoro trebao otvoriti i novi paviljon u kojeg će moći biti smješteno oko dodatnih 800 studenata, a svi oni, kao i studenti koji ostvare pravo na smještaj u ostala dva osječka studentska doma morat će poštivati novi pravilnik o domskom redu. Nekoliko je izmjena u odnosu na prethodni, pa tako studenti, između ostaloga, neće više smjeti držati bicikle u zgradama niti će moći sušiti rublje na pozorima.

Studentski dom I.G. Kovačića Osijek| foto: Facebook; SC u Osijeku

Budući da na jednom mjestu boravi više stotina osoba, život u studentskim domovima uređen je pravilnikom u stanovanju. Svaki studentski centar određuje svoja pravila, a osječki je nedavno donio novi pravilnik kojeg moraju poštivati trenutni, ali i stanari koji će na ovom natječaju ostvariti pravo useljenja u domove.

Novi pravilnik o stanovanju u osječkim domovima jednako je opširan kao prošlogodišnji, a izmjene su uvedene u nekoliko članaka.

Kontrola se može obaviti i kad studenta nema u sobi

U članak 4. dodana je odredba prema kojoj studenti koji su već bili smješteni u domu, a nisu podmirili neke prethodne obaveze prema SC-u, u dom neće moći useliti prije nego podmire taj trošak. Ako ne plate dug do 31. kolovoza, gube pravo smještaja u domu.

Jedna od novosti odnosi se i na boravak jednog stanara u dvokrevetnoj sobi. Od sada voditelj doma može, a pod uvjetom da nema potrebe za smještajem drugog studenta, odobriti stanaru da sam boravi u dvokrevetnoj sobi po cijeni određenoj Odlukom o cijeni smještaja.

Do promjena je došlo i u članku 8. pravilnika, koji uređuje način redovitih i izvanrednih kontrola soba. Prema pravilima, studenti trebaju biti obaviješteni o terminu redovitog pregleda soba, dok se izvanredni pregled obavlja bez najave. No, u oba slučaja kontrolori mogu ući u sobu i obviti pregled ako student nije prisutan u sobi.

Izdvojeni članak

Još jedan sveučilišni grad objavio natječaj za studentski dom: Mjesta ima za više od tisuću studenata

Nema držanja bicikala u zgradi niti sušenja rublja na prozoru

Među bitnijim pravilima koja uređuju život u studentskim domovima u Osijeku ona su opisana u članku 21. pravilnika. Već je otprije poznato kako studenti, između ostaloga, ne smiju kuhati u sobi, držati ondje životinje ili bacati smeće izvan prostora određenog za odlaganje. Novo pravilo je da više nemadržanja bicikla u zgradi doma, ali ni držanja stvari na prozorima što studenti često čine preko zime s hranom koja mora stajati na hladnom. A osim što to više neće smjeti činiti, na prozorima više neće smjeti ni sušiti rublje. U slučaju nepoštivanja pravila studenti mogu biti disciplinski ili materijalno kažnjeni.

U kontekstu epidemije čiji kraj još uvijek nije službeno proglašen, valja obratiti pažnju i na članak 26. ovog pravilnika. On se nije mijenjao, pa će studenti koji stanuju u domu i dalje biti dužni odmah prijaviti svaki slučaj težeg oboljenja, kao i sumnju na pojavu zaraznog oboljenja. U slučaju opravdane sumnje na bolest, student je dužan podvrgnuti se liječničkom pregledu na zahtjev voditelja doma, ovlaštenog liječnika i sanitarne inspekcije.

Koja sve pravila moraju poštivati studenti koji ostvare pravo i usele u domove osječkog SC-a, detaljno poručite u Pravilniku u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [673.94 KB]