Pretraga

[Neobični kolegij] Studenti FER-a dobili kolegij na kojem će učiti o razvoju digitalnih platformi pomoću mikroservisa

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, pokrenut je novi kolegij u suradnji s tvrtkom Span, ‘Agilni razvoj digitalnih platformi s pomoću mikroservisa’. Iako se održava tek prvu godinu, interes je velik, pa ga je upisalo čak 60 studenata. Više o tome rekao nam je nositelj kolegija, Boris Milašinović.

Kolegij ‘Agilni razvoj digitalnih platformi s pomoću mikroservisa’. Foto: Span

Studenti FER-a ove su godine dobili priliku upisati potpuno novi kolegij ‘Agilni razvoj digitalnih platformi’. Riječ je, naime, o kolegiju koji je nastao na inicijativu tvrtke Span, a sve kako bi dali svoj doprinos akademskoj zajednici i prezentirali studentima vlastita iskustva razvoja.

Interes je izrazito velik, pa je tako ovaj kolegij upisalo čak 60 studenata. Više detalja otkrio nam je profesor na FER-u i nositelj kolegija, Boris Milašinović, navodeći da je, prema njegovom mišljenju, kolegij – pun pogodak.

– Zajedničkom analizom postojećih predmeta i vještina, našli smo teme koje bi studentima bile zanimljive, a da se istovremeno ne ponavljaju stvari koje uče na drugim kolegijima. Ovakve vještine predstavljaju izvrstan spoj praktičnog i teorijskog dijela i na neki način predstavljaju win-win situaciju za sve sudionike, objašnjava Milašinović.

Izdvojeni članak
FER

[Neobični kolegij] Studenti FER-a prvi imaju predmet posvećen podatkovnom inženjerstvu u oblaku

Kolegij obrađuje kontejner i CI/CD

Istaknuo je i kako Span na ovaj način jača svoju prepoznatljivost u akademskoj zajednici, a da studenti dobivaju mogućnost praktično isprobati stvari koje su putem drugih kolegija teoretski objavili, ali ih zbog različitih ograničenja fakultet ne može samostalno izvesti.

Kolegij će, kako navodi profesor, obrađivati praktični aspekt onoga što se u literaturi naziva kontejner (container) i CI/CD (Continuous Integration/Continuous delivery/deployment).

– Pojednostavljeno rečeno, kontinuirana integracija zasniva se na tome da članovi tima svoj programski kod redovito dodaju u zajednički repozitorij te se njihov uradak integrira s promjenama ostalih članova i prolazi kroz niz testova kako bi se potvrdilo da je nastali inkrement spreman za isporuku, odnosno da je taj proces automatiziran, kaže Milašinović.

Naime, taj se proces može automatizirati raznim alatima koji mogu biti smješteni na zasebnom serveru ili kao usluga u oblaku. Kad se razviju web-aplikacije i web-servisi, korak dalje bi bio da se ta nova verzija aplikacije odmah automatski objavi zamjenjujući staru verziju, pa bi onda bilo govora o pojmu Continuous deployment, što bi se moglo prevesti kao kontinuirani razvoj.

Foto: Span

Mikroservisi nisu rješenja za svaki problem

-Aplikacije su ovisne o nekim drugim programskim bibliotekama te zahtijevaju instalaciju specifičnog softvera ili operacijskog sustava. Kontejneri predstavljaju način da se te ovisnosti objedine i da imamo neku vrtu minijaturnih virtualnih računala koja se mogu ugostiti na vlastitoj infrastrukturi ili u računalnom oblaku. Kubernetes je sustav koji omogućava orkestraciju kontejnera i procesa isporuke, a po potrebi i dinamičkog povećavanja i smanjivanja aktivnih kontejnera u slučaju potrebe, što onda vodi prema tome da se klasične velike (u literaturi nazvane monolitne) aplikacije razdvajaju na više manjih mikroservisa što ujedno olakšava i održavanje, napominje Milašinović.

Međutim, treba imati na umu da mikroservisi nisu rješenja za svaki problem. To najbolje, kako kaže Milašinović, opisuju poslovice ‘Nema besplatnog ručka’ ‘Kad vam je čekić jedini alat, onda svaki problem izgleda kao čavao’.

– Što više tehnologija i alata naši studenti i studentice upoznaju tijekom studija, bit će kasnije sposobniji donijeti odluku o tehnologiji koju treba upotrijebiti za pojedini problem. Mikroservisi i kontejneri su aktualni trend i vrlo je dragocjeno da se studenti okušaju u tome uz stručni nadzor onih koji s time rade na dnevnoj bazi i praktično isprobaju ono što su dosad učili putem kolegija, zaključuje Milašinović.