Pretraga

[Neobični kolegij] Studenti FER-a prvi imaju predmet posvećen podatkovnom inženjerstvu u oblaku

A- A+

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, nedavno je osvanuo novi kolegij u suradnji s tvrtkom Syntio, ‘Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku’. Njegov je nositelj docent na FER-u, Marko Horvat, koji nam je također dao više informacija o prvom ovakvom kolegiju u Hrvatskoj.

FER

Foto: FER

Više od godinu dana nakon početka prvih priprema, na FER-u je nedavno održano prvo predavanja iz novog sveučilišnog kolegija ‘Tehnologije podatkovnog inženjerstva‘.

Riječ je, naime, o izbornom kolegiju od 3 ECTS-a, koji je organiziran za studente 3. godine preddiplomskih i 1. godine diplomskih sustava. Više o ovom inovativnom kolegiju, rekao nam je njegov nositelj i docent na FER-u, Marko Horvat.

Sve se obrađuje u timskom okruženju

– Ovakav kolegij na FER-u naziva se vještina i namijenjen je prenašanju konkretnih, usmjerenih i praktičnih znanja, a ne teorijskim temeljima koji su obuhvaćeni u jednom ili više drugih većih predmeta, objašnjava Horvat.

Kako ističe Horvat, studenti imaju priliku iz prve ruke naučiti kako izraditi, ispitati, razmjestiti, nadzirati i upravljati raspodijeljenim aplikacijama u oblaku. Sve to, dodaje, obrađuje se u timskom okruženju sa zadacima koji su po ključnim osobinama identični stvarnim projektima.

Neke od uvodnih tema su – što je podatkovna platforma, cloud platforme i izgradnja podatkovnih cjevovoda, izvori podataka, prijenos lokalnih podataka u oblak, dohvat iz relacijskih baza, programskih sučelja i javnih izvora, data ingestion i druge.

Izdvojeni članak
Tomislav Globan

[Neobični kolegij] Naučite o transferima igrača, ponašanju navijača i ‘socijalizmu’ u NBA-u

Jedini ovakav kolegij u Hrvatskoj

– Govori se o konsolidaciji i transformaciji podataka, upravljanjem shemama poruka, korištenjem programskih kontejnera, Kubernetes grozda i MongoDB NoSQL baze podataka, napominje Horvat.

Nakon uvodnih tema, studenti će se baviti izradom programskih sučelja u programskom jeziku GO, posluživanjem putem agenata za prosljeđivanje poruka, primjenom načela data democratisation te korištenjem DevOps koncepta u razvoju koda, korištenje GIT-a, Jankinsa, Terraforma i naposljetku uspostavom razvojnih, testnih, prezentacijskih i produkcijskih okolina u oblaku.

– Prije izrade nastavnog plana napravljena je temeljita analiza što se radi u Hrvatskoj u području edukacije iz podatkovnog inženjerstva, ovakav kolegij ne postoji niti na jednom visokom učilištu u Hrvatskoj. Postoje određeni tečajevi nekih tehnologija s kojima se mi bavimo, ali ne svih i ne u istoj mjeri, na temeljit i cjelovit način, kroz praksu, kako se radi na FER-u, ističe Horvat.

Izdvojeni članak

[Neobični kolegij] Studenti uče kako upravljati karijerom, a pritom i nezaposlenima traže posao

Brzo se premašila upisna kvota

Reakcije studenata na ovaj kolegij, iznimno su pozitivne, pa se upisna kvota od njih 30 ubrzo premašila. Horvat kaže da mu je Uprava FER-a izašla u susret te je dopustila upis svih zainteresiranih studenata koji su se javili.

– Na ulaznoj anketi studenti su jasno iskazali svoju želju za usvajanjem novog praktičnog znanja iz podatkovnog inženjerstva u oblaku. Ovisno o njihovim komentarima i prijedlozima, vještina će biti unaprijeđena za sljedeću akademsku godinu, poručuje Horvat.

Na koncu, Horvat naglašava i da bez ključnog doprinosa tvrtke Syntio, ovako kvalitetan kolegij ne bi postojao. Također je istaknuo i stupanj predanosti i želji da se kolegij pokrene, što dokazuje činjenica da su zajedničke pripreme za njegovo izvođenje trajale čak godinu dana.

– Volio bih da u Hrvatskoj postoji više ovakvih pozitivnih inicijativa i na drugim fakultetima i u svim područjima gdje postoji potreba za usvajanjem složenih i novih tehnologija koje se teško mogu naučiti samostalno bez sustavno organizirane nastave, zaključuje Horvat.

FER
Share via
Copy link
Powered by Social Snap