Pretraga

Neočekivano: Padanje ispita dobra je metoda učenja

A- A+

Predtestiranje, odnosno polaganje ispita prije samog usvajanja gradiva, odlična je metoda učenja. Kako stručnjaci kažu, sam izlazak na ispit, makar isti pali, nije potraćeno vrijeme i uzaludan izlazak. Pokazalo se da ispit nije jedina metoda kojom se mjeri nečije znanje, a odlazak na ispit bez znanja bi mogao biti ključ učenja.

Kako biste riješili ispit da vam profesor na prvom predavanju podijeli testove i očekuje od vas da ih riješite? Vjerojatno bi većina, ako ne i svi, pala ispit. No, kako stručnjaci tvrde, ne biste uzalud potratili vrijeme. Rezultati novih istraživanja pokazuju kako svaki izlazak na ispit, makar za isti ne naučili te pali, nije uzaludan. Predtestiranje, kako su ga nazvali, odlična je metoda učenja, piše New York Times.

Izdvojeni članak

Alternativan način učenja braći donio Rektorovu nagradu

Izlazak na ispit bez znanja dobra je metoda učenja

– Odlazak na ispit mogao bi biti ključ učenja, a ne obrnuto. Kako se pokazalo, ispit nije samo metoda kojom se mjeri nečije znanje. To je način kojim se obogaćuje i mijenja pamćenje, istaknuo je Benedict Carey za New York Times. A predtestiranje se pokazalo učinkovitije od, primjerice, pravljenja bilješki.

Znanstvenici su još jednom potvrdili kako kampanjski način učenja noć prije nije način za postizanje dugotrajnog znanja. Naime, metode poput podcrtavanja markerima, pamćenja uz asocijacije i raznih memo-tehnika kod ljudi stvaraju iluziju shvaćanja, odnosno fluentnost. Drugim riječima u glavama nam se stvara privid da nešto doista shvaćamo, ali te informacije do početka sljedećeg semestra ispare.

No izlazak na ispit za koji niste ni pročitali literaturu studentima nudi uvid u imena i koncepte koje će lakše prepoznati kao i bolje naučiti kada dosita krenu s ozbiljnim usvajanjem potrebnog gradiva. Potonje funkcionira po principu pamćenja nečijeg imena zbog kojeg ste prošli put pali ispit, pa ćete ga ovaj put sigurno zapamtiti.

Ključ je u promjeni pamćenja

Znanstvenici se slažu u tome kako je ključ dugotrajnog učenja u tome da promijenimo pamćenje. Nije baš komplicirano kako zvuči na prvu. Slična stvar je s jednom stvari koju svako malo učite iznova, ali u različitim kontekstima. Tada vam se ta osoba ili informacija zauvijek utisne u pamćenje. 

Stoga izvucite najviše iz odlaska na ispit prije nego što ste krenuli učiti. Nemojte ići s namjerom samo da provjerite kako ispit izgleda, nego ponavljajte pitanja kako biste prilikom učenja već zapamtili informacije koje će vam se kasnije lakše slagati u glavi.