Pretraga

Ni ove jeseni studenti neće useliti u dom koji je trebao biti otvoren još 2020., sve je odgođeno do siječnja

A- A+

Od otprilike 16.000 studenata koliko ih je upisano na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, njih čak 73% dolazi iz mjesta izvan tog grada. No, u studentskim domovima mjesta je za njih samo 5% pa brojni studenti s nestrpljenjem iščekuju otvaranje novog paviljona doma u koji može biti smješteno njih preko sedamsto. Iako je otvaranje tog paviljona bilo najavljivano za jesen prošle godine, to se nije dogodilo. U novi studentski dom u Osijeku studenti neće moći useliti niti ove jeseni, a novi rok za to trebao bi biti tek siječanj iduće godine.

Foto: Knjižnica Grafičkog i arhitektonskog fakulteta Osijek

Kako doznaje Glas Slavonije, novi paviljon studentskog doma u Osijeku neće biti otvoren do siječnja iduće godine što bi značilo da studenti ni ove jeseni neće moći useliti u njega te će umjesto smještaja u domu nekoliko mjeseci primati subvenciju od 200 kuna. Podsjetimo, prema prijašnjim najavama dom se trebao otvoriti u jesen prošle godine, ali to se nije dogodilo.

Komplikacije s javnom nabavom namještaja

Informaciju o novoj odgodi useljenja za Glas Slavonije potvrdio je prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Drago Šubarić, obrazloživši novu odgodu useljenja komplikacijama u javnoj nabavi.

Naime, tvrtka koja je odabrana na natječaju za izradu namještaja po mjeri taj posao nije bila u stanju ispuniti te je raspisan natječaj za novog dobavljača.

– Odabrali smo izvođača koji je bio najpovoljniji, međutim, kada smo krenuli u posao, pokazalo se da on nije u stanju odraditi ono što je bilo u natječajnoj dokumentaciji. Nekoliko smo puta vraćali uzorke, ali smo na kraju raskinuli natječaj i raspisali novi, a to je dugotrajna procedura. Upravo smo pred izborom novog dobavljača te grupe namještaja pa, prema hodogramu koji sada imamo, kompletno opremanje doma očekujemo tijekom prosinca, a u siječnju i useljenje studenata, rekao je Šubarić za Glas Slavonije.

Izdvojeni članak
studentski dom IGK Osijek

Pogledajte jeste li među dobitnicima sobe: Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Osijeku

Prva tvrtka odabrana za izgradnju otišla je u stečaj

To je samo jedan u nizu problema koji su pratili izgradnju novog paviljona; ranije je tvrtka Gradnja, koja je na natječaju dobila posao izgradnje doma, otišla u stečaj i to je bio značajan gubitak vremena. Dodatan problem stvorila je pandemija jer zbog mjera i restrikcija dio opreme za dom u tom razdoblju nije mogao doći iz inozemstva.

Kako je Šubarić potvrdio, imaju uporabnu dozvolu i za zgradu paviljona i za cestu između FAZOS-a i Doma, kao i za trg i parking, samo se čeka jedna grupa namještaja.

Dok se dom ne otvori, studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u novom paviljonu primat će državnu subvenciju od 200 kuna.  U novi paviljon bit će smješteno oko 770 studenata, a svi oni ondje će moći očekivati visoki standard: na krovu i staklenom pročelju će se nalaziti solarne ćelije koje će proizvoditi  struju, a sobe će biti klimatizirane i studentima će biti dostupan brzi internet. Novi će se studentski dom u Svačićevoj prostirati na 17.000 četvornih metara, a s postojećim paviljonom povezivat će ga tunel obložen staklenom fasadom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap