Pretraga

Studenti dobivaju moderan paviljon sa 796 ležajeva: Poznato kada se useljavaju u novi dom u Osijeku

A- A+

Na Sveučilištu Josipa J. Strossmayera u Osijeku studira otprilike 18.000 studenata, a njih čak 73% dolazi iz mjesta izvan Osijeka. Uz podatak da je mjesta u studentskim domovima za njih tek 5% dovoljno to govori o potrebama za proširenjem kapaciteta studentskog smještaja. Izgradnja novog paviljona studentskog doma u Osijeku u punom je jeku, a za useljenje bi trebao biti spreman u jesen 2020.

Maketa novog paviljona|fotografija preuzeta sa službene stranice Sveučilišta u Osijeku; http://www.unios.hr

Kako piše Glas Slavonije, novi studentski paviljon u Svačićevoj  u Osijeku omogućit će smještaj za 796 studenata. U postojeća dva studentska doma mjesta je za njih svega 669. Jednostavnom matematikom dolazimo do brojke da će od jeseni 2020., kada bi novi paviljon trebao biti gotov, u osječkim studentskim domovima moći biti smješteno ukupno 1.465 studenata. A izgradnja tog novog paviljona u punom je jeku.

Visoki standardi

Izdvojeni članak

Dobre vijesti za studente: Do kraja godine još jedan hrvatski grad dobiva studentski dom

– Do kraja travnja sljedeće godine trebaju se završiti građevinski radovi. Tada kreće opremanje doma, koji bi trebao biti spreman za useljenje do listopada 2020. godine, simbolično, kada počinje nova akademska godina, kazao je za Glas Slavonije osječki prorektor za strategiju razvoja i financije, Drago Šubarić.

U novom domu studenti mogu očekivati visoki standard: na krovu i staklenom pročelju će se nalaziti solarne ćelije koje će proizvoditi  struju, a sobe će biti klimatizirane i studentima će biti dostupan brzi internet.

No, donedavno gradnja nije tekla tako glatko. Prije osam mjeseci na gradilištu je bila tek rupa, bivši izvođač radova našao se u problemima i sve je obustavljeno. Pronađen je novi izvođač čija cijena radova premašuje budžet za 9,5 milijuna kuna, ali sa Sveučilišta kažu da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obećalo platiti razliku.

Novi i stari paviljon povezivat će tunel obložen staklenom fasadom

Novi će se studentski dom u Svačićevoj prostirati na 17.000 četvornih metara, a s postojećim paviljonom povezivat će ga tunel obložen staklenom fasadom. Izgradnja mosta planirana je za rujan ili listopad, nakon čega slijedi uređenje okoliša i trga, rekao je za Glas Slavonije inženjer gradilišta Darko Pavlović.

Izdvojeni članak

[FOTO] ‘Kada te izbace iz doma jer je 15., a ti sutra imaš ispit’

– Stigli smo do posljednje etaže. Izvode se armirano-betonski zidovi galerije. Kroz mjesec i pol dana planiran je završetak konstrukcije, a u međuvremenu se rade svi instalaterski radovi – voda, struja, ugradnja vanjske stolarije, pregradnih zidova, izvodi se podkonstrukcija i toplinska izolacija fasade. Pokušavamo odraditi što više usporednih aktivnosti, da završimo što ranije, kazao je Pavlović, prenosi Glas Slavonije.

Prema pisanju spomenutog izvora, iduća je na redu gradnja zgrade FERIT-a (iza Građevinskog i arhitektonskog fakulteta), gdje će se naći i Prehrambeno-tehnološki te Pravni fakultet. U dogledno vrijeme u kampus bi se trebali preseliti svi fakulteti.