Pretraga

Novi planovi za sveučilišni kampus u Zagrebu, produljuje se tramvajska pruga: Vodit će studente ravno do faksa

A- A+

Vukovarska ulica se produljuje, a do Kampusa Borongaj vozit će produljena tramvajska linija. Plan je to koji je rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić iznio danas na velikom sastanku o borongajskom kampusu na kojem su bili ministar prometa Oleg Butković, ministar znanosti Radovan Fuchs i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

ljudi sjede u auli rektorata na Sveučilištu u Zagrebu

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Kampus Borongaj ponovno je postao ‘vruća’ tema. Danas su se na rektoratu sastali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i otkrili konkretne nove planove za prije gotovo 16 godina otvoreni i pomalo već zapušteni sveučilišni kampus.

Sveučilište se sastalo s nekim firmama

Prvo u planu razvoj je prometne infrastrukture. Ideja je spojiti Ulicu Grada Gospića i Mandlovu ulicu s borongajskim kampusom. U cjelokupnom procesu koji obuhvaća produljivanje tramvajske pruge te izgradnju obodnih cesta, kao i izgradnju cestovnoga i tramvajskoga podvožnjaka i pješačkoga-biciklističkoga nathodnika, od iznimne je važnosti što prije pripremiti dokumentaciju i predvidjeti načine financiranja pojedinih faza realizacije projekta, od projektiranja do samoga izvođenja radova.

– U tom smislu, Sveučilište je u proteklom razdoblju organiziralo i niz sastanaka s gospodarstvenicima i predstavnicima 24 najveća gospodarska subjekta u Republici Hrvatskoj koji su izrazili svoju zainteresiranost za suradnju i zajedničko investiranje u kapacitete Kampusa, što otvara dodatne mogućnosti financiranja, priopćili su s rektorata.

HRT je objavio 3D animaciju kako bi trebala izgledali tramvajska linija do Kampusa Borongaj, a to možete vidjeti u njihovom videu ispod.

‘Poseban fokus na produljenje tramvajske pruge’

Poptredsjednik vlade i ministar prometa Butković podržao je projekt i naglasio da sve treba ubrzati, posebno izradu projektne dokumentacije. Važno je koristiti, istaknuo je, uz državna i europska sredstva. Tu nije važan samo Zagreb, već i Hrvatske željeznice.

Ministar znanosti Fuchs složio se s rektorom kako je prometna infrastruktura glavni preduvjet za ponovni zamah projekta Kampusa Borongaj. Njegovo će Ministarstvo, kazao je, maksimalno podržati realizaciju ovog rješenja. I zagrebački gradonačelnik Tomašević, očekivano, vidi da je Kampus Borongaj važan projekt koji može transformirati grad. Najvažnije je, kazao je, dogovoriti se tko je zadužen za pojedinu fazu projekta i njezino financiranje.

Sudionici sastanka, kako su izvijestili iz zagrebačkog rektorata, usuglasili su se kako su prioritetni koraci u ovom trenutku što prije pripremiti svu projektnu dokumentaciju. Pritom će se poseban fokus usmjeriti na projektiranje produljenja tramvajske pruge i izgradnju obodne ceste na zapadnom dijelu Kampusa, što je preduvjet za izgradnju novih građevina na prostoru Kampusa.


SVEUČILIŠTE VEĆ RADI NA NEČEMU

Projektno-tehnička dokumentacija nathodnika na željezničkoj stanici Borongaj je u završnoj fazi i za njegovu je izgradnju HŽ Infrastruktura osigurala sredstva za gradnju. U početnoj fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije su Nastavno-istraživački centar Ekonomskoga fakulteta te tri paviljona studentskih domova, što je ujedno i početak izgradnje novih studentskih smještajnih kapaciteta nakon dužega vremena.