Pretraga

Zadnja generacija: Istraživačka informatika još samo godinu dana ostaje na Filozofskom

A- A+

Na prošloj sjednici Vijeća odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izglasana je odluka o upisnim kvotama za diplomske studije. Prema odluci, na Filozofskom se od sljedeće godine studenti neće upisivati na diplomske istraživačke studije informatike i informatologije. Studenti su isprva bili šokirani takvom odlukom, a trenutno ustraju da se istraživački smjerovi ipak održe, dok vodstvo Odsjeka smatra ovo korakom naprijed i unapređenjem kvalitete.

FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Foto: Učionica budućnosti u Karlovcu

Sjednica Vijeća odsjeka za informacijske znanosti održana je 9. ožujka, a na njoj su izneseni prijedlozi koji potom idu na Fakultetsko vijeće, a nakon toga i na potvrdu Senata Sveučilišta u Zagrebu. Nulte upisne kvote za istraživačke diplomske smjerove informatike i informatologije nisu gotova stvar s obzirom na to da još viša tijela moraju potvrditi ili ne potvrditi odluke Odsjeka. Za to se drže i studenti koji, nakon što su upoznati sa situacijom, odlučno žele pripomoći opstanku spomenutih istraživačkih smjerova.

‘Želimo da istraživačka informatika opstane’

Studenti nisu zadovoljni ovom odlukom, a neki od njih ističu i da prije trenutka same sjednice nisu imali pojma za takve planove Odsjeka. Osim što nisu bili informirani, ističu i činjenicu da na Filozofskom i dalje postoji određen broj studenata koji želi upisati istraživački diplomski smjer informatike, a ova bi im odluka značila nenadano i naglo mijenjanje životnih planova.

– Odluka ukratko znači da studenti koji su na preddiplomskom i upisali su ovaj studij upravo radi istraživačke informatike ne mogu upisati taj smjer više, odnosno moraju naglo mijenjati životne planove. Studenti u ovom trenutku ne žele djelovati protiv odsjeka, već pokušati pomoći profesorima da priskrbe potrebna radna mjesta da se istraživačka informatika i dalje održava, rekao nam je Filip Lončar, student istraživačke informatike i studentski predstavnik u Vijeću odsjeka za informacijske znanosti.

U ovom je kontekstu bitno naglasiti da ovo nije jedini istraživački diplomski smjer informatike na Sveučilištu u Zagrebu. Fakultet organizacije i informatike na svojoj diplomskoj razini ima čak nekoliko različitih modula, među kojima se nalazi i dosta popularna istraživačka informatika.

Reformirat će se nastavnički studij informatike

Nulta upisna kvota za istraživačke diplomske studije informatike i informatologije došla je iz više razloga. Kako saznajemo od pročelnika Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom profesora Vladimira Mateljana, prvenstveno je stvar kvalitete nastave. U posljednjih nekoliko godina Informacijske su znanosti ostale bez više od 10 nastavnika, a neki od postojećih odlaze na studijske godine u inozemstvo ili planiraju mirovinu. U takvim okolnostima nije jednostavno organizirati nastavu i ponuditi studentima nešto što neće biti kvalitetno i s čim bi imali problema za vrijeme trajanja studija.

Nije ni do sada bila velika potražnja
Kako saznajemo od vodstva Odsjeka, na istraživačkoj informatici otprilike je ukupno 18 studenata, dok je na istraživačkoj informatologiji prošle godine ukupna kvota upisanih bila nula, tako da taj smjer odredba o nultim upisnim kvotama nije oštetila. Obzirom da će za sljedeću akademsku godinu kvota za istraživački smjer informatike biti nulta, slobodna će se mjesta preraspodijeliti po ostalim smjerovima informacijskih znanosti, pa tako i na nastavničku informatiku.

Svojim studentima žele ponuditi izvrsnost i kvalitetu kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada pa se, kaže Mateljan, sada usmjeravaju na poboljšanje i reformu nastavničkog studija informatike. Taj je kadar dosta bitan i zbog činjenice da se odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja u 5. i 6. razrede osnovnih škola uvodi obvezna informatika.

– Naši će studenti dobiti priliku stjecanja nastavničke naobrazbe. To je smjer na kojem će moći dobiti gotovo sve kompetencije kao na istraživačkom, plus nastavničke, što će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada, rekao nam je profesor Mateljan.

Dopuna teksta 5.4.

U međuvremenu je održana još jedna sjednica Vijeća odsjeka za informacijske znanosti na kojoj je odlučeno da će diplomski smjer istraživačke informatike opstati još godinu dana, odnosno studenti koji sada završavaju preddiplomski studij još će na jesen moći upisati istraživačkiu informatiku na diplomskoj razini.

– Uvažavajući maksimalno zahtjeve naših studenata donijeli smo jednoglasno takvu Odluku, koju su jednoglasno prihvatili i prisutni  predstavnici studenata Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, rekao nam je danas pročelnik Odsjeka profesor Vladimir Mateljan.