Pretraga

Nužni, ali nepoželjni troškovi svakog studenta

A- A+

Svaki student u mjesec dana mora teška srca potrošiti određenu količinu novca na nužne stvari bez kojih ne može zamisliti život. Dok bi većina taj novac potrošila na izlaske, šoping ili neku zabavu, ipak moraju plaćati režije, kupovati deterdžente i slične namirnice.

Je li vam se ikad dogodilo da ste novac koji ste trebali odvojiti za mjesečne režije potrošili na nešto sasvim drugo? Činjenica je da mnogi studenti imaju troškove koji im nisu baš omiljeni. Dok oni koji stanuju u domovima ne moraju voditi brigu o režijama, svejedno izdvajaju određeni iznos za nužne stvari bez kojih ne bi mogli živjeti.

Režije i stanarina

Studentima koji žive u iznajmljenim stanovima ili domovima najteže pada odvojiti se od nekoliko stotina kuna ili eura koje odlaze u ruke stanodavcima ili upravi. Vjerojatno ste nekoliko puta pomislili koliko ste samo novca za vrijeme studiranja potrošili na najam ili račune za struju, vodu ili nešto treće. Sigurno bi svatko od vas u sekundi smislio u koje bi druge svrhe taj novac potrošio, no ipak shvatite kako je prvo i osnovno osigurati si krov nad glavom. Doduše, pojedinci znaju pretrpjeti određeno vrijeme bez struje ili interneta jer su u krivo vrijeme donijeli krivu odluku pa su ih isključili.

Sredstva za čišćenje

Prašak za rublje, omekšivač ili deterdžent su nešto bez čega je nemoguće živjeti, no svi mrzite trošiti svoj džeparac na takve stvari. Svaki put kad shvatite da ste ostali bez nekog sredstva za čišćenje, pozelenite od muke jer imate osjećaj da ih sve brže trošite.

Kremice, gelovi za tuširanje i šamponi

Kad je riječ o osobnoj higijeni, svi vjerojatno želite izgledati uredno i ne zaudarati stoga redovno kupujete šampone, gelove za tuširanje, kreme i slične preparate. Djevojke, međutim, moraju kupovati i pudere, maskare te drugu šminku bez koje većina njih ne može zamisliti napustiti sobu.

Članarine, iskaznice i pokazi

U nepoželjne, ali nužne, troškove spadaju i pokazi za javni prijevoz, članarine za razne knjižnice i slične iskaznice. Ipak, sve veći broj studenata izbjegava kupovati pokaz te se svakodnevno šverca, dok prilikom posuđivanja knjiga posuđuju i tuđe iskaznice.

Litertura za ispite

Moguće da vas glava zaboli kad shvatite kako je krajnje vrijeme da se prihvatite knjige i krenete spremati ispite, ali nemate iz čega učiti. Često će vam pred ispitne rokove na skripte i knjige otići i nekoliko stotina kuna. Znate da se radi o dobroj investiciji, no svejedno vas uhvati muka kad vidite koliko trebate platiti cijelu literaturu.