Pretraga

Odlični radni uvjeti za studente u susjedstvu

A- A+

Slovenija je donijela nove uvjete koja vrijede za rad studenata i učenika preko studentskih servisa. Naime, prema novim pravilima izdvajati će se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a određena je i minimalna satnica od 4,5 eura bruto.

Hrvatski studenti koji rade preko student servisa definitivno će zavidjeti svojim slovenskim kolegama, koji će posao obavljati prema novim pravilima koja im itekako idu na ruku. Sporazum su u četvrtak potpisali predstavnici vlade i studentskih organizacija.

Izdvojeni članak

Prvi ‘uhvatite’ studentski posao, putem ove odlične aplikacije

Doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, ali i određena minimalna satnica

Na rad studenata i učenika preko studentskih servisa u Sloveniji po novome će se izdvajati i doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a minimalna vrijednost satnice iznost će 4,5 eura bruto, što iznosi 3,8 eura u neto iznosu.

Doprinos za mirovinsko osiguranje od 8,85 posto studentima će plaćati poslodavci, dok će učenici i studenti plaćati dodatnih 15,5 posto. Tome unatoč takav oblik rada za poslodavce će biti najjeftiniji.

Izdvojeni članak

Svega nekoliko maturanata preko Student servisa pronalazi sezonski posao

Stimulacije za poslodavce koji zapošljavaju mlade

Dosad se na studentski rad plaćala samo koncesijska taksa u ukupnoj visini od 25 posto. Slovenska vlada u četvrtak je produžila i važenje mjera stimilacije poslodavaca koji redovno zapošljavaju mlade, a na osnovi kojih je u zadnjih godinu dana dobilo posao dvije i pol tisuće mladih.

Predsjednik vlade Miro Cerar kazao je da potpisani sporazum vidi kao velik korak u reguliranju povremenog rada studenata i dokaz da se mogu sklapati međugeneracijski dogovori.