Pretraga

Otkrijte koja su najbolja sveučilišta na starom kontinentu

A- A+

Najbolje europsko sveučilište prema ocjenama CWUR-a (Center For World University Ranking) je Cambridge, a u top tri su još i Sveučilište Oxford te švicarski Swiss Federal Institute of Technology in Zurich. Kriteriji za ocjenjivanje su kvaliteta poduke, zapošljavanje diplomanata, učestalost citiranja znanstvenih radova, reputacija profesora i još nekoliko drugih. U nastavku donosimo ljestvicu najboljih 10 europskih sveučilišta po CWUR-u, kao i poziciju koju je zauzelo zagrebačko.

Najbolje europsko sveučilište je engleski Cambridge, a slijede ga Oxford te švicarski Swiss Federal Institute of Technology in Zurich. Tako je bar procijenio Center For World University Ranking (CWUR), koji već nekoliko godina objavljuje ovakve rejtinge, a ima sjedište u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji.

Izdvojeni članak

Najbolja sveučilišta prema reputaciji koju imaju

Kriteriji koje CWUR uzima u obzir prilikom rangiranja sveučilišta su kvaliteta poduke, broj zapošljavanje diplomanata po završetku fakulteta, učestalost citiranja znanstvenih radova, reputacija profesora, broj objavljenih istraživanja u renomiranim znanstvenim časopisima, broj prijavljenih patenata, kao i širina utjecaja pojedinog sveučilišta.

Tako je među najboljih 25 u Europi, čak sedam sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva, a po četiri iz Njemačke, Francuske i Švicarske.

Na ljestvici od 387 univerziteta našeg kontinenta, našlo se tek jedno hrvatsko. Sveučilište u Zagrebu su Saudijci smjestili na 234 mjesto.

Sveučilište u Ljubljani je pak 20 pozicija bolje, dok je Univerzitet u Beogradu tek na 331. mjestu.

Pogledajte ljestvicu 10 najboljih europskih sveučilišta, a rejtinge ostalih možete pogledati na službenoj stranici CWUR-a. Unutar tablice su u prvoj koloni navedene i pozicije za svjetsku razinu.