Pretraga

Otkrivamo koliko hrvatskih studenata studira u susjednoj Ljubljani te koji fakultet pohađaju najčešće

A- A+

Na Sveučilištu u Ljubljani u tekućoj akademskoj godini redovito studira 2.490 stranih studenata, od čega je 487 njih, odnosno svaki peti iz Hrvatske. Ako vas taj podatak nije začudio, onda svakako hoće ovaj da najviše studenata iz Hrvatske u glavnom gradu Slovenije pohađa Fakultet za arhitekturu. Precizno njih 97, premda podaci nisu konačni, izvještavaju nas sa Sveučilišta u Ljubljani.

Sveučilište u Ljubljani / foto: uni-lj.si

Izdvojeni članak

Studij u Sloveniji: Kako studirati na Sveučilištu u Ljubljani?

Osim Fakulteta za arhitekturu, hrvatski studenti veliko zanimanje iskazuju i za Filozofski fakultet te Ekonomski fakultet najvećeg sveučilišta u susjednoj Sloveniji.

Da ova akademska godina nije izuzetak u smislu broja hrvatskih studenata u Ljubljani, svjedoči i podatak da ih je u 2016./2017. bilo još više – čak 600, od čega je 95 studenata tamo dospijelo putem razmjene.

Neka od iskustava hrvatskih studenata u Ljubljani, možete pogledati na ovoj poveznici.

Ako danas niste posjetili Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu, priliku da pobliže upoznate Sveučilište u Ljubljani imati 19. listopada u Rijeci, na istom ovom Sajmu.

No, za one zainteresirane, koji ipak stići neće posjetiti navedenu manifestaciju, najveće slovensko sveučilište je sastavilo kratku osobnu iskaznicu.

‘Sveučilište u Ljubljani je osnovano prije gotovo 100 godina, a trenutno na njemu studira oko 40.000 studenata o čijem obrazovanju brine oko 5.700 zaposlenih na 23 fakulteta i tri umjetničke akademije, a nalazi se među tri posto najuglednijih sveučilišta na svijetu. Sveučilište u Ljubljani potiče interdisciplinarne i multidisciplinarne studije, razmjenjuje rezultate, postignuća u znanosti i umjetnosti s ostalim sveučilištima i institucijama za znanstvena istraživanja čime doprinosi slovenskoj i svjetskoj riznici znanja. Sve su ovo razlozi zbog čega je samo prošle školske godine Sveučilište u Ljubljani pohađalo 2.345 studenata iz čak 85 zemalja u svijetu, dok još više od 2.000 studenata na Sveučilištu u Ljubljani studiralo preko razmjene.’

Istaknimo još da će se u Ljubljani 26. i 27. siječnja 2018. održati sveslovenski sajam obrazovanja i zanimanja Informativa, što je tamošnja smotra sveučilišta. Podaci o objavljenim studijskim programima, uvjetima za upis, upisu u višu godinu za akademsku godinu 2018./2019. bit će objavljeni u veljači 2018. u natječajima za upis na internetskoj stranici Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije i na internetskim stranicama Sveučilišta u Ljubljani te pojedinih akademija i fakulteta.