Pretraga

Pet cjeloživotnih sposobnosti koje ćete naučiti na fakultetu

A- A+

Često se raspravlja o mnogobrojnim činjenicama koje se uče u školi i fakultetu, a potpuno su bespotrebne za zanimanje za koje se školujete, kao i životne aktivnosti. Međutim, postoji i druga strana medalje, odnosno stvari koje ćete naučiti kroz proces studiranja, a koje kasnije možete iskoristiti u bilo kojem aspektu života. Evo pet takvih.

Radi širenja opće kulture i pogleda, kroz proces studiranja zasigurno ćete naučiti mnoštvo podataka koje kasnije nećete moći iskoristiti niti na poslu, a ni drugim područjima života, osim možda u kvizovima znanja, ako imate takve interese. Međutim, postoje i stvari koje ćete usavršiti na fakultetu, a itekako će vam poslužiti nakon dobivanja diplome. Evo pet takvih sposobnosti, prema portalu hackcollege.com.

Izdvojeni članak

Vještine koje jedino studenti posjeduju

Kako uhvatiti bilješke

S bilježenjem najvažnijih činjenica koje usavršavate na predavanjima, ni u kojem slučaju ne prestajete dobivanjem diplome. Nakon što pronađete posao, ili pokrenete vlastiti biznis, često ćete se služiti ovom vještinom. Tako da oni koji usavrše sposobnost hvatanja bilješki, svakako će imati koristi u svome daljnjem usavršavanju.

Kojim stvarima dati prioritet

Morate održati prezentaciju potencijalnim klijentima, vaša sestra treba pomoć oko domaćeg uratka, a godišnjica veze ili braka je za dva dana. Što u takvoj situaciji učiniti? Postaviti si prioritete! Vama koji ste već za vrijeme studija bili vješti u davanju prvenstva pojedinoj stvari nad drugom manje važnom, ovakva dilema neće biti ništa novo, kao ni ništa stresno.

Tako da kada morate 20 stvari uraditi u par dana, morate se staviti u ulogu šefa koji najvažnije stvari postavlja na vrh piramide, dok drugima daje manje vremena i prostora, ali i one ne ostaju neobavljene. Jednom kada usavršite sposobnost postavljanja prioriteta i obavljanja nekoliko funkcija odjednom, kasnije će biti puno lakše.

Izdvojeni članak

Stvari koje vam govore da su vaši studentski dani pri kraju

Kako surađivati s lijenčinama

Sjetite se situacija kada je grupa od vas pet morala napraviti seminarsko izlaganje, te su svi svoj dio posla napravili, osim jedne osobe. Ovakav scenarij ponavljat će se i kada počnete raditi. No, dok ste na fakultetu mogli u suradnji s profesorom naznačiti individualne zasluge te za naredni rad odabrati drugog kolegu, na poslu te stvari funkcioniraju malo drukčije.

Naime na radnom mjestu se najčešće događa da ne birate sami s kim ćete surađivati, a kolega koji zakazuje, može dugi niz godina biti dio vašeg tima.

No i na poslu postoje alati, koje ste već naučili na fakultetu, a koje možete iskoristiti kako bi si olakšali rad. To je prije svega molba nadređenom za jasnom individualizacijom opsega posla koje mora učiniti pojedini član tima. Zahtjev za periodičnim nadgledanjem obavljenog posla, također je jedna od mogućnosti koju možete tražiti od šefa, ako on sam ne promatra individualne rezultate nego ukupni rezultat. Na ovaj način ćete izbjeći situaciju da kao marljiv radnik budete tretirani podjednako kao i onaj koji se konstantno šverca.

Izdvojeni članak

Sposobnosti genija koje svatko može naučiti

Kako učiniti stvari koje vam se nikako ne rade

Kao funkcionalan član društvenog okruženja u kojem se krećete, katkada ćete morati obaviti i neke poslove koje vam se nikako ne rade. To je jednostavno životni fakt. Odlazak na dosadni domjenak, nazočenje uspavljujućem seminaru za usavršavanje poslovnih vještina, ili vožnja na radno mjesto duga sat vremena, su sve aktivnosti koje najčešće nisu vrhunac zadovoljstva.

Međutim s iskustvom studiranja, gdje ste također morali ustajati na predavanje u sedam sati kako biste stigli na fakultet u osam ili slušati beskrajno duga predavanja o nevažnoj temi, u nastavku života lakše ćete prebroditi slične situacije koje morate obaviti, a ne biste da imate ikakvu mogućnost izbora.

Kako postići mnogo s malo resursa

Ovo je možda i najvažnija vještina koja se stekne za vrijeme studiranja. Dakle kako postići dojmljiv učinak uz malo mogućnosti ili sredstava. Prosječan student kako bi vodio funkcionalan život, mora biti dobro upućen u popuste koje može ostvariti sa svojim statusom, te upoznat s najjeftinijim mjestima gdje može dobiti određenu uslugu ili kupiti pojedini neophodni predmet.

Studiranje je puno više od učenja pojedine znanstvene grane, a obzirom na situaciju s pronalaskom posla nakon završetka fakulteta, vještina postizanja više s manje, trebat će vam dugo nakon što dođete do diplome.