Pretraga

Pitali smo sveučilišta hoće li studente s područja pogođenih potresom osloboditi plaćanja školarine

A- A+

Ministar Fuchs početkom je tjedna rekao kako je pitao sveučilišta da studente s područja pogođenih potresom oslobode plaćanja školarina. Upitali smo svih devet javnih sveučilišta hoće li to učiniti, evo što su nam odgovorili.

Foto: Screenshot Youtube; Al Jazeera Balkans

Nakon razornog potresa koji je pogodio središnji dio države, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis svim javnim sveučilištima. Od njih su zatražili da razmotre mogućnost oslobođanja studenata s potresom pogođenog područja od plaćanja školarine.

Preduhitrili Ministarstvo

Kako je ministar Radovan Fuchs rekao na konferenciji za novinare početkom tjedna, većina se sveučilišta na to već odazvala. Mi smo odlučili kontaktirati sva javna sveučilišta u državi te ih poimence pitati – hoće li postupiti prema naputku Ministarstva.

Neka su sveučilišta, naime, takvu odluku donijela i prije dopisa Ministarstva. Jedno takvo je i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sveučilište Sjever, kako nam je rekao rektor Marin Milković, još od prošlog tjedna razmatra potrebe studenata s potresom pogođenih područja. Početkom ovog tjedna su usuglasili da će svi studenti s takvih područja, kojih je na Sjeveru ukupno 31, biti oslobođeni plaćanja školarine za nadolazeći dio akademske godine.

“Iznosi oslobađanja su različiti u ovismosti o tome dali su redoviti ili izvanredni i kreću se od 1.200,00 kn do 9.240,00 kn. Također, ukoliko trenutno nisu u mogućnosti nastaviti studiranje radi brige za bližnje i imovinu bez troškova će im se omogućiti prijenos prava u narednu godinu”, stoji u dopisu rektora Milkovića.

Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Studenti s područja pogođenog potresom oslobođeni plaćanja stanarine u domovima

‘Sigurni smo da ćemo zajednički iskazati solidarnost’

Iz ureda rektorica Sveučilišta u Zadru kažu kako će uskoro donijeti odluku kojem se studenti iz područja pogođenih razornim potresima oslobođaju školarine razmjerno broju neostvarenih ECTS-a u ovoj akademskoj godini. Svaku drugu vrstu pomoći koordiniraju s odjelima i Studentskim zborom. Sa Sveučilišta u Rijeci o tome će raspravljati na siječanjskoj sjednici Senata, no kako nam ističu, već su prilikom sličnih situacija oslobađali studente od plaćanja školarina, stoga se očekuje da će to sigurno učiniti i sada.

Kako nam je potvrdio prorektor Željko Ivandić, naše najmlađe Sveučilišta u Slavonskom Brodu postupit će prema dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja te osloboditi studente pogođenih područja od plaćanja školarine u ovoj godini. Istovjetno će postupiti i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, stoji u dopisu prorektorice Loretane Farkaš. Sa Sveučilišta u Splitu kažu nam da su odmah po primitku dopis Ministarstva proslijedili svim dekanima na razmatranje, no da su “sigurni da ćemo još jednom, kao i uvijek do sada, zajednički iskazati solidarnost prema našim studentima i studenticama koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja”.

Isti upit u srijedu je, kao i ostalima, poslan i sveučilištima u Zagrebu i Dubrovniku, no do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. Objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

petrinja potres
Share via
Copy link
Powered by Social Snap