Pretraga

Fuchs otkrio što će biti s nastavom u drugom polugodištu i što će biti s maturom

A- A+

Ministar Fuchs danas je otkrio kako će u svim županijama od ponedjeljka u školske klupe tek dio učenika, dok bi ostali trebali još neko vrijeme nastaviti s online nastavom. Odgovorio je i na pitanja novinara što će biti s učenicima i studentima s potresom pogođenih područja.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs upravo je održao konferenciju za novinare na kojoj je pojasnio što će biti s nastavom u drugom polugodištu te otkrio kada možemo očekivati povratak učenika u školske klupe.

U škole mališi i maturanti

– Generalni stav je da nastava za učenike od 1. do 4. razreda idu u školu, ali jednako tako i učenici četvrtog razreda srednje škole, zbog državne mature. Četvrti razredi srednjih škola ići će po pojačanim epidemiološkim mjerama, rekao je Fuchs.

To znači, pojasnio je, da će biti pojačana distanca među učenicima, a pogotovo obzirom na to da učenici prvih, drugih i trećih razreda neće biti fizički na nastavi.

Osvrnuo se i na pitanja i zabrinutost roditelja oko sigurnog pristupa školama koje je okarakterizirao razumljivima.

– Ako pogledate u Zagrebu fasade i zgrade, radovi su se intenzivirali. Bit će sanirani, a gdje to do kraja ne bude moguće, bit će riješeno skelama, tako da se može sigurno prolaziti, rekao je.

Na pitanje našeg novinara Fuchs je otkrio da će se državna matura održavati prema planu. Iz tog je razloga, istaknuo je, i donesena odluka da se od ponedjeljka, uz učenike nižih razreda osnovne u školske klupe vrate i maturanti.

Pojasnio i što će biti s nastavom na potresom pogođenim krajevima

Odgovorio je i što će biti s učenicima iz Sisačko-moslavačke županije koju su krajem prošle godine pogodili razorni potresi te mnoge ostavili bez krova nad glavom.

– Postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem osigura ovakav način izvođenja nastave, a osigurat će se i određena psihološka pomoć za djecu za povratak u školu. Tu je i vježba protupotresna koja se inače organizira prvi ili drugi dan po povratku, istaknuo je Fuchs.

Kaže da su i dalje u tijeku razgovori hoće li se na područjima pogođenima potresom povratak na nastavu moći organizirati kao i drugdje u državi. Dodatno će se specificirati, pojasnio je, hoće li za neke škole i koje eventualno trebati odgoditi početak nastave.

– Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se komunicira da su djeca superširitelji. Djeci ne treba na njihova mala pleća gurati teret, da misle da su oni krivi ako se netko njihov u obitelji razboli, istaknuo je.

Svim učenicima i studentima s potresom pogođenih područja država će subvencionirati troškove smještaja u studentskim, odnosno učeničkim domovima. Ministarstvo je poslalo i dopis sveučilištima, od kojih je većina pozitivno odgovorila na molbu da se studentima s potresom pogođenih područja oprosti školarina.

Što se tiče oštećenih objekata, oni koji su u stanju bit će rekonstruirani, a one škole koje su uništene ili velikim dijelom srušene, tu će se graditi novi školski objekti.