Pretraga

Poljak došao na studij u Hrvatsku zbog cura pa se razočarao

A- A+

Mateusz Lipniacki je 23-godišnji Poljak koji je Erasmusovom razmjenom došao na studij ekonomije u Zadar, iako je imao u ponudi odlazak u Tursku i Španjolsku. Odluku je presudila njegova misao da su Hrvatice ljepše u odnosu na djevojke iz navedenih dviju zemalja. Međutim iznenadila ga je konzervativnost cura u Lijepoj našoj te se ispostavilo da je okolnost katoličke tradicije koja veže Poljsku i Hrvatsku, veće breme nego prednost, kako je očekivao.

Foto: Facebook

Poljak Mateusz Lipniacki došao je na studentsku razmjenu u Hrvatsku želeći uz završavanje fakulteta, upoznati blagodati Lijepe naše. Međutim, kako ovaj 23-godišnjak objašnjava za tportal.hr, katolička tradicija koja je smatrao da će mu biti olakotna okolnost u integraciji i prilagodbi pokazala se negativnošću.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Zagrebu: Fakulteti slabiji nego u Njemačkoj, jer fali organiziranosti

Cure sve redom pucaju na dugotrajne veze

Mateusz je prije odlaska na Erasmus razmjenu kao izbor imao Hrvatsku, Španjolsku i Tursku. Ipak Hrvatsku je odabrao zbog lijepog vremena, ali i djevojaka, koje je procijenio ljepšima nego u navedene dvije zemlje. Međutim i nije se baš usrećio u pogledu djevojaka. Barem kao osoba koja želi ljubavne avanture. Smatra i da naša vjerska tradicija uvelike pridonosi ponašanju nježnijeg spola.

– Katolicizam ima popriličan utjecaj na ljude u Hrvatskoj. Cure sve redom pucaju na dugotrajne veze, za razliku od, recimo, Britanki koje se znaju zabavljati bez previše očekivanja. Tu je na snazi neka ‘light’ varijanta vjerskog konzervativizma, za spomenuti izvor pojašnjava 23-godišnji student iz Poljske.

Zadarski noćni život također ga nije oduševio. Smatra da se sve uvijek svodi na isto. Iz kuta gledanja ovog Poljaka, Hrvati su puno umjereniji, nego što mi uglavnom mislimo o sebi.

– Mladi ovdje ne znaju izlaziti. Postoji samo jedan klub, a većina izlazaka im se svodi na ispijanja piva ili kava i beskrajne razgovore i pušenje po kafićima. Mi smo u Poljskoj puno luđi, govori za tportal.hr Mateusz.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Regensburgu: U Zagrebu je teži studij jer moraš puno stvari učiti napamet

Ipak Hrvati puno kolegijalniji od vršnjaka sa Zapada

Iako je 23-godišnji Poljak iznio mnoštvo primjedbi na priobalje Hrvatske, neke crte mentaliteta su ga oduševile. Prijateljski nastup, kolegijalnost i gostoljubivost ocijenio je visokom ocjenom.

Na kolokvijima je primijetio da studenti koji imaju više znanja, rado pomažu kolegama koji i nisu baš najbolje spremili ispit. Kako sam navodi to je potpuno različito u američkim ili njemačkim obrazovnim ustanovama, gdje vlada kompetitivnost i ljubomora pa ne možete prepisati ni uz najbolju volju.

Međutim u načelu Poljak nije imao previše pozitivnih riječi za Lijepu našu. Iskritizirao je prometnu povezanost, a i cijenu za usluge prijevoza. Alkoholna pića koja su jeftina označio je nepitkima, a za ona kvalitetnija iznos koji treba izdvojiti je prevelik. Ipak rakije su ga oduševile.

Mesne prerađevine su također, prema Mateuszovim riječima dvostruko skuplje nego u Poljskoj.

Usporedio je i prilike i mogućnosti za zapošljavanje u svojoj rodnoj zemlji i Hrvatskoj.

– Računalne znanosti su u Hrvatskoj još nekako nerazvijene. Postoji deficit ljudi. U Poljskoj je ta grana daleko naprednija. Ima sijaset poslova vezanih isključivo uz internet, na kojima se može odlično zaraditi. Tu mislim i na novinarske portale. Web stranice izgledaju bolje i sofisticiranije nego ovdje, zaključuje student iz Poljske za navedeni izvor.