Pretraga

Polovica zagrebačkih fakulteta prešla na online nastavu: Donosimo kompletan popis

A- A+

Šesnaest fakulteta, negdje približno polovica sastavnica koje pripadaju zagrebačkom sveučilištu, zbog pogoršale epidemiološke situacije prešla je na online nastavu. Među njima nalazi se i novih šest fakulteta koji su odluku o prelasku donijeli nakon posljednjih preporuka HZJZ-a i Ministarstva obrazovanja da je nužno nastavu organizirati na daljinu, izuzev laboratorijskih i praktičnih vježbi.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Već neko vrijeme nastavu provodi online dosta zagrebačkih fakulteta. Kako smo već detaljno pisali, to su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Geotehnički, Veterinarski, Građevinski, Medicinski, Pravni, Tekstilno-tehnološki, Kineziološki fakultet, Fakultet organizacije i informatike, Sveučilišni centar za protestantsku teologiju te Tehničko veleučilište u Zagrebu. Nakon što su najavljene nove mjere, tom se popisu priključilo još šest fakulteta.

Naša dva najveća faksa idu online

Odluku o prelasku na online nastavu u posljednjih su par dana donijela naša dva najveća fakulteta. Ekonomski fakultet u Zagrebu od jučer je sve oblike nastave prebacio online te jasno izdao uputu prema kojoj samo zaposlenici smiju koristiti i boraviti u zgradi faksa. Filozofski fakultet prebacit će predavanja i seminare online, uz iznimku praktičnih vježbi i terenske nastave. Kad je riječ o potonjem, napominju da se treba pridržavati svih epidemioloških mjera.

Izdvojeni članak

Studenti revoltirani odlukom faksa: Unatoč preporuci, Hrvatski studiji neće s nastavom ići online

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet još je prošlog tjedna, kada se počelo nagađati o novim mjerama, donio odluku da u potpunosti prijeđe na online nastavu. Ta odluka vrijedi do 7. prosinca, no nakon donošenja novih preporuka za visoka učilišta za očekivati je da će se studiranje u virtualnom okruženju za njihove studente ipak još nešto produljiti.  Fakultet filozofije i religijskih znanosti će, pak, od danas do 23. prosinca, kada počinju zimski praznici za studente, sve nastavne aktivnosti prebaciti u online okruženje, a svi nastavnici su dužni držati nastavu u okviru uobičajenog rasporeda predavanja.

Do daljnjega će sve aktivnosti online prebaciti i Fakultet političkih znanosti, a predavanja će se održavati u stvarnom vremenu preko Microsoft Teams alata. Svi kolegiji i seminari održavat će se online osim onih koji podrazumijevaju praktične vježbe, kao što su, recimo, vježbe iz televizijskog novinarstva. Online nastavu zbog novonastale epidemiološke situacije do 8. siječnja prakticirat će i Šumarski fakultet u Zagrebu. Uz održavanje predavanja, vježbi, seminara, praktične i terenske nastave u online okruženju, na isti će se način održavati sve vrste provjere uključujući ispite i kolokvije, a konzultacije s profesorima također će se obavljati na daljinu.

Što je s ostalima?

Sve ove odluke zagrebačkih fakseva u skladu su s preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja od prošlog petka, u kojoj se ističe da je nužno nastavu na visokim učilištima, izuzev praktičnih i laboratorijskih vježbi, organizirati online. Dobar dio zagrebačkih fakulteta od početka akademske godine radi hibridno, tako da se u dvoranama izvode samo onaj praktičniji dio nastave, ispiti i, ponegdje, konzultacije. Odluka o prelasku na online nastavu, kako je to predviđeno novim preporukama, za njih ne bi ništa značila jer su već s njima usklađeni.

Određeni dio fakultet, tu primjerice valja istaknuti Akademiju dramske umjetnosti, Akademiju likovnih umjetnosti i Muzičku akademiju, ne broje puno studenata, što znači da je moguće organizirati nastavu po najstrožim epidemiološkim mjerama. Dodatno, nastavu je na umjetničkim akademijama jako teško zamisliti pred nekim ekranom, budući da se dobar dio njihovih studija temelji na nekom tipu neposredne izrade ili sudjelovanja u izradi umjetničkog djela. Naravno, uz ove dvije skupine treba spomenuti i one fakseve koji planiraju prijeći online, no još nisu donijeli službenu odluku.

Izdvojeni članak

Dva sveučilišta donijela odluke o prelasku na online nastavu, iznimka su vježbe i praktična nastava

Na kraju postoji nešto manja grupa fakulteta koji niti rade većinski online od početka, niti sada prelaze, već odlučuju nastavu provoditi uglavnom uživo. Jedan takav je Fakultet hrvatskih studija čiji dekan, bivši ministar znanosti Pavo Barišić tvrdi da je na faksu malo zaraženih i da je strogo pridržavanje mjera na faksu puno manje bolno nego izolacija i nastava na daljinu. S tim se, dakako, ne slažu studenti koji su pokazali snažan revolt prema odluci dekana.

Polovica zagrebačkih fakulteta prešla na online nastavu: Donosimo kompletan popis
Share via
Copy link
Powered by Social Snap