Pretraga

Pozor, studenti: Od 1. ožujka u jednom slučaju gubite studentska prava

Od 1. ožujka 2023. redovni studenti koji su zaposleni na ugovor o radu gube studentska prava. Školarinu će im i dalje pokrivati država, no nema više jeftinije hrane u menzi, stipendija, a ni stanovanja u studentskom domu s državnom subvencijom. Oni koji se nađu u domu, tijekom ove godine ili će morati sami platiti punu cijenu, ili će morati iseliti. Napomenimo, ovo se odnosi samo na redovne studente koji su zaposleni putem ugovora o radu, a ne na one koji rade na studentski ugovor posredstvom studentskih servisa.

studentice u redu u menzi

Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti na snagu je stupio još 22. listopada 2022., a uveo je cijeli niz promjena koje će na svojoj koži direktno osjetiti – studenti. Ti su propisi posebno regulirali način na koji se redovni studenti zapošljavaju za stalno ili postaju samozaposleni obrtnici.

Od 1. ožujka dio studenata gubi prava

Ranije, naglasimo, nije bilo jasnih odredbi. Teoretski, redoviti student nije smio biti zaposlen za stalno, no kako je i Ministarstvo otkrilo, bilo je onih zaposlenih u javnom sektoru kojima država osim plaće, isplaćuje i niz prava iz studentskog standarda. Praksa se, dakle, dosta razlikovala od teorije. Novi zakon stoga detaljno propisuje da se redovni studenti mogu zaposliti, no u tom slučaju gube neka prava. Oni koji su se zaposlili tijekom ove godine, ako još redovno studiraju, ta će prava izgubiti od 1. ožujka 2023.

Redovni studenti, čak i ako uđu u radni odnos putem ugovora o radu, mogu  zadržati pravo na subvencioniranu školarinu. Drugim riječima, neće morati plaćati faks. No, sva druga prava koja uživaju, od 1. ožujka, više neće imati. Tako više neće moći otići u menzu i preko studentske iskaznice – iksice – jesti jeftiniju hranu. Pravo na subvencioniranu prehranu u studentskim restoranima automatski će se obustaviti.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Počela je nova akademska godina: Studenti, ovo je 9 stvari koje morate znati

Ako žive u domu, morat će iseliti ili plaćati punu cifru

Ako trenutnu stanuju u studentskom domu, imat će dvije opcije. Ili će morati do kraja akademske godine pokriti cijeli iznos, jer se državna subvencija prema studentskim centrima za njih ukida, ili će morati iseliti. Podsjetimo, državna subvencija za smještaj po studentu iznosi 200 kuna, odnosno 26,56 eura. I oni koji primaju subvenciju za privatni smještaj, a u radnom su odnosu, izgubit će tu subvenciju. Ista je stvar s prijavama za državne stipendije. U tom će se procesu vršiti provjera radno-pravnog statusa pa će iz konkurencije diskvalificirani biti svi oni koji su zaposleni putem ugovora o radu. To se odnosi i na socio-ekonomske i na STEM stipendije.

Logično, ako su zaposleni putem ugovora o radu neće moći dodatno raditi putem Student servisa, na studentski ugovor. Ni zdravstveno osiguranje im više neće podmirivati država, već poslodavac. Što se tiče osnovnog osiguranja, to će ići automatizmom, no ako student želi imati i dopunsko osiguranje, na koje je inače imao pravo temeljem statusa redovitog studenta, morat će ga ugovoriti sam. Usluga je to koja se može, napomenimo, obaviti putem sustava eGrađani, tako da oko toga ne bi trebalo biti problema.

Napomenimo, gubitak navedenih prava odnosi se samo na redovne studente koji su zaposleni putem ugovora o radu, a ne na one koji rade na studentski ugovor posredstvom studentskih servisa.


SVE ĆE VIDJETI U SUSTAVU

Studenti će u informacijskom sustavu svojih studentskih prava (ISSP) moći vidjeti podatak o svom radno-pravnom statusu. Za izmjene podataka o opisu, tijeku studiranja i uspjehu na studiju zadužen je faks. MZO je obavijestio fakseve, a Hrvatski studentski zbor sve studentske predstavnike o ovim promjenama i njihovom stupanju na snagu.


U dokumentu ispod možete vidjeti dopis koji je Ivica Šušak, državni tajnik iz MZO-a još u studenom 2022. uputio studentskim predstavnicima i faksevima vezano za ove izmjene.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab