Pretraga

Počela je nova akademska godina: Studenti, ovo je 9 stvari koje morate znati

Povećanje limita zarade do kojeg studenti mogu ostati porezna olakšica roditeljima, promjene oko stipendija, mjere štednje u studentskim domovima. Samo su to neke od novosti koje očekuju studente u novoj akademskoj godini koja je službeno započela danas.

@srednja_hr Najvažnija stvar od svega – znamo gdje je najbolja brucošijada ove godine 🤙🏻#faks #fakultet #student #studenti #brucosi #brucos #brucosijada #srednjahr #srednjahrbrucosijada ♬ OH MY – Camino 84

Prvi je dan faksa i službeno je započela nova akademska godina. Krećete (ponovno) na predavanja, pišete seminare, polažete kolokvije. I dok se neke stvari nikada ne mijenjaju, novosti je mnoštvo. Poredali smo one najvažnije za studente.

Veća zarada preko studentskih ugovora

Vlada je usvojila izmjene zakona koje omogućuju studentima veću zaradu preko studentskih ugovora. Preciznije, svaki će uzdržavani član nekog kućanstva moći zaraditi do 24.000 kuna godišnje, a da pritom njegov skrbnik ne izgubi pravo na poreznu olakšicu. Studenti će, povrh toga, moći zaraditi do 72.000 kuna godišnje, nakon čega i sami postaju porezni obveznici na način da plaćaju porez samo na onaj dio zarade iznad tog iznosa. Navedeni će se limiti odnositi i na porezni obračun za tekuću 2022. godinu.

Mijenja se broj i iznos državnih stipendija

Studentima u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju dodijelit će se 12.000 stipendija, dvije tisuće više nego u ranijem periodu. Također, kako smo pisali, iznos te stipendije povećava se na 1.506 kuna, odnosno 200 eura. STEM stipendija bit će značajno manje, dodijelit će ih se 1.144, no drastično im se povećava iznos. Studenti STEM nastavničkih programa imat će stipendiju 4.520,70 kuna, odnosno 600 eura mjesečno, dok će za ostale STEM programe stipendija iznositi 2.260,35 kuna, odnosno 300 eura mjesečno. Stipendija se isplaćuje za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja.

Izdvojeni članak
kune i euri

Vlada usvojila zakon koji studentima omogućava veću zaradu: Sad ide na glasanje u Sabor

Studentski domovi uveli su mjere štednje

Neki studentski domovi zbog povećanja cijena energenata od ove godine uvode mjere štednje. Studentski centar u Splitu obavijestio je stanare da će temperatura grijanja u nadolazećem periodu biti regulirana između 18 i 21°C, dok je Studentski centar u Rijeci rekao da će temperatura biti ograničena na 22 ili 23 °C.

Cijene menija u menzama ostaju iste

Unatoč inflaciji, povećanju cijena energenata i namirnica, država je odlučila većom financijskom injekcijom podržati rad studentskih centara i njihovih menzi. Time su osigurali da cijena menija u menzama ostane ista – 6,50 kuna.

Objavili smo prvi detaljni vodič za brucoše

U sklopu projekta Brucoš 101 objavili smo prvi detaljni vodič za studente prve godine faksa. Sastavili smo vam brucošku abecedu pojmova, objasnili što je iksica, kako se radi preko student servisa, kako izgleda javni prijevoz, na što paziti kad unajmljuješ stan, a na što kad ideš u izlazak… Sve to možete naći ovdje. Brucoš 101, za one koji su propustili, projekt koji provodi portal srednja.hr zajedno s partnerima Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka  Zagreb.

Izdvojeni članak
brucoš 101

[Brucoš 101] Sve što trebate znati o studiranju smo saželi na jednom mjestu

Moći ćete redovno studirati i biti stalno zaposleni

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je u samoj završnici saborske procedure donosi novost za redovite studente. Redovni će studenti po novome moći u nekome trenutku ući u radni odnos ili otvoriti samostalni obrt, pritom ne gubeći status redovnog studenta. Nešto će u tom slučaju ipak izgubiti; dok će i dalje imati pravo na subvencioniranu školarinu za preostali dio studija, neće ostvariti ostala prava iz studentskog standarda poput zdravstvenog osiguranja (to pokriva poslodavac), subvencionirane prehrane ni, logično, rada preko student servisa. Kada se u Hrvatskom saboru novi zakon izglasa, ova će novost stupiti na snagu.

Studenti stručnih studija dobivaju nove titule

Studenti stručnih studija okupljeni u inicijativu 300=300 uspjeli su izboriti, osim izjednačavanja kvalifikacijskih razina, i nove titule. Sada će nakon završetka diplomskog stručnog studija, umjesto dosadašnje dubiozne titule specijalista, dobiti titulu magistar struke; sveučilišni studiji završit će se titulom sveučilišni magistar struke.

Promjene na čelu najvećeg sveučilišta

Na čelo zagrebačkog sveučilišta kao novi rektor dolazi Stjepan Lakušić. Bivši je dekan Građevinskog fakulteta, bio je uključen u priču o obnovi nakon potresa, a mi smo mu na srednja.hr pripremili posebnu novinarsku dobrodošlicu u vidu četiri pitanja o kojima će se, u samom početku mandata, morati odrediti.

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr organizira svoju prvu brucošijadu: Donosimo imena izvođača

Organiziramo vam brucošijadu

Za deseti smo rođendan prvi put organizirali konferenciju, a za jedanaesti – brucošijadu. Brucošijada portala srednja.hr u suradnji s yem-om održat će se u petak 4. studenog u zagrebačkom klubu Boogaloo na main flooru nastupit će 2kitice, Dino Blunt, Ružno Pače i Neki to vole vruće. Na trash flooru čekaju vas DJ Kiki B. i DJ SIN. Ulaznice možete kupiti ovdje.


Ako si student i zanimaju te najnovije vijesti, zaprati portal srednja.hr na Instagramu i TikToku. Ako imaš Facebook, učlani se u jednu od naših studentskih grupa. Imamo ih tri – Studenti RH, Brucoši 2021./2022. i Brucoši 2022./2023.