Pretraga

Preminuo dugogodišnji profesor PMF-a, akademik i dobitnik državne nagrade za životno djelo

A- A+

U Zagrebu je u 86. godini života preminuo geolog i paleontolog Ivan Gušić. Bio je dugogodišnji profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je i Državne nagrade za znanost za životno djelo.

Ivan Gušić

Ivan Gušić | foto: HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izvijestila je da je u 86. godini života preminuo istaknuti hrvatski geolog i paleontolog akademik Ivan Gušić, redoviti član HAZU-a. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji, a potom i diplomirao na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je i stekao doktorat. Na PMF-u je predavao od 1963. do 2008. te je godinu kasnije postao i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

– Za redovitog člana HAZU izabran je 1992. te je u Akademiji obavljao niz dužnosti. Od 2011. do smrti bio je voditelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU i predsjednik Odbora za krš, od 2011. do 2018. bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti, a od 2006. do 2009. predsjednik Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja. Od 2014. do smrti bio je i glavni urednik Glasnika HAZU. Od 2019. bio je dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, naveli su iz HAZU-a.

Izdvojeni članak

Ogromna tuga na FER-u: U 53. godini života preminuo cijenjeni profesor Tomislav Pribanić

Opisuju i da se Gušić posebno bavio historijskom geologijom, odnosno geološkom evolucijom i postankom Dinarskih planina, kao i evolucijom Zemlje i života u cjelini.

– Opisao je i nekoliko novih vrsta mezozojskih mikrofosila (foraminifera i vapnenačkih algi), koji su se pokazali kao pouzdani pokazatelji starosti u plitkomorskim vapnenačkim naslagama nekadašnjeg Tetisa, iz kojih su pretežito izgrađene Dinarske planine. Objavio je, sam i u koautorstvu, oko sedamdeset znanstvenih radova, od toga oko polovicu u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima, te veći broj stručnih i popularno-znanstvenih članaka. Bio je autor dviju knjiga: Zar doista nije bilo dovoljno vremena?: razmišljanja o znanosti, evoluciji, istini i još koječemu (2010.) i Kreacionizam: stari mit u novome ruhu (2017.) Dobitnik je Državne nagrade za znanost za životno djelo za 2012., stoji u priopćenju HAZU-a.