Pretraga

Preminuo Vitomir Belaj, bivši dekan zagrebačkog faksa: ‘Bio je etnolog svjetskog glasa, drag profesor i prijatelj’

A- A+

Vitomir Belaj, etnolog svjetskog glasa, poznati prevoditelj, professor emeritus i bivši dekan Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, preminuo je u 86. godini života. Od njega su se oprostili kolege s Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je dugi niz godina predavao. Ostat će zapamćen kao ‘etnolog svjetskog glasa’, ali i ‘topla osoba, drag profesor i prijatelj’. Od njega se na društvenim mrežama oprostio i naš istaknuti filozof Jure Zovko koji preminulog profesora, osim kao vrhunskog stručnjaka za hrvatsku etnologiju, pamti i kao velikog domoljuba ‘tiha glasa, ali odlučna stava’.

vitomir belaj, u pozadini ulaz u zgradu FFZG-a

U 86. godini preminuo Vitomir Belaj, professor emeritus na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
Foto: FFZG | srednja.hr

U 86. godini života preminuo je professor emeritus Vitomir Belaj. Bio je dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se od njega oprostio na društvenim mrežama.

‘Etnolog svjetskog glasa, vrstan prevoditelj, topla osoba’

Profesor Belaj bio je etnolog svjetskog glasa, kažu s Filozofskog, znanstvenik iznimne erudicije i bogata opusa, vrstan prevoditelj, ali i topla osoba, drag profesor i prijatelj. U više je navrata bio pročelnik Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG-a, a bio je i voditelj Poslijediplomskog doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Odjelu za etnologiju i antropologiju u Zadru, Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, Institutu za teološku kulturu laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, Institutu za europsku etnologiju Sveučilišta u Beču i brojnim drugim institucijama.

Bio je i dekan Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, na kojem se studira protestantska teologija. Počasno zvanje professor emeritus dodijelilo mu je Sveučilište u Zagrebu 2009. godine. Kako kažu njegovi kolege s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, profesor Vitomir Belaj ostat će u lijepoj uspomeni kao izniman znanstvenik, vrstan predavač, srdačan i otvoren čovjek.

‘Veliki domoljub tiha glasa, ali odlučna stava’

Da je bio vrhunski stručnjak za hrvatsku etnologiju u svojoj kratkoj eulogiji preminulom profesoru kaže i Jure Zovko, istaknuti hrvatski filozof, trenutno profesor na Sveučilištu u Zadru. Preminulog se profesora sjeća i kao velikog domoljuba, kako kaže, tiha glasa, ali odlučna stava.

– Neposredno nakon uspostave hrvatske države bio je jedan od onih intelektualaca koji je stavio na raspolaganje hrvatskim vlastima svoje znanje i umijeće. Upoznao sam ga 1993. kada sam postao pomoćnik ministra znanosti. Sjajno smo surađivali sedam godina. Jednom zgodom ispričao mi kako je odbio objaviti knjigu o hrvatskoj etnologiji kod jednog uglednog njemačkog izdavača jer je izdavač sugerirao da koristi pasiv: ‘Katolička crkva u Voćinu je srušena tijekom Domovinskog rata’. Vito, koji je inače bio luteran, to nije prihvatio i inzistirao je na formulaciji: ‘Srpski agresori na Hrvatsku srušili su i spalili katoličku crkvu u Voćinu’, prisjetio se Zovko.

Profesor Belaj taj mu je slučaj prepričavao, sjeća se ovaj profesor filozofije, tiho i potišteno, ali ipak odlučno da ne mijenja svoj stav.

– Pronašao sam mu drugog njemačkog izdavača. Objavio je knjigu u izvornoj intenciji. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je tako silno volio. Conquiescat in pace, napisao je Zovko na društvenim mrežama.