Pretraga

Pripazite da ne ostanete bez 10.800 kn: Istječe važan rok za sve koji žele STEM stipendiju

A- A+

Studenti čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti i ove godine konkuriraju za državne STEM stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja. Dodjeljuje se 3.400 stipendija, a rang-liste izrađuju se ne kroz natječaj, nego temeljem podataka visokih učilišta. Zato je važno da studenti na vrijeme provjere svoje podatke u aplikaciji, kako zbog pogrešnih ne bi ostali bez stipendije.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Proteklog ponedjeljka započela je ovogodišnja procedura dodjele STEM stipendija. Ona se ne dodjeljuje putem natječaja kao preostale državne stipendije, nego Ministarstvo automatski prepoznaje korisnike temeljem podataka visokih učilišta u posebnoj aplikaciji.

Rok za provjeru podataka istječe sutra

Prve mailove s obaviješću da provjere podatke u aplikaciji studenti su dobili u ponedjeljak, a podatke je moguće provjeriti do subote, 7. studenoga 2020. godine, do 8.00 sati.

– Obavijest je poslana na njihove adrese elektroničke pošte evidentirane u AAI@EduHr sustavu u svrhu provedbe dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2020./2021. Studenti ispravnost podataka o broju ECTS-a i prosjeku ocjena, odnosno rezultatu državne mature, provjeravaju na poveznici. Studenti se u aplikaciju prijavljuju vlastitim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Svim studentima bit će ujedno dodijeljena jedinstvena identifikacijska oznaka kojom će nakon objave rang-lista moći utvrditi svoje mjesto na rang-listi. Primijete li studenti da njihovi podaci o broju ECTS bodova i prosjeku ocjena nisu ispravni, trebaju se žurno obratiti visokom učilištu kako bi se nepravilni podaci ispravili, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

To je važno, jer zbog eventualnog pogrešnog podatka možete ostati bez stipendije. Naime, ako podaci nisu ispravljeni do propisanoga roka, smatrat će se ispravnima te će povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti na temelju tih podataka izraditi rang-liste.

Izdvojeni članak
stipendije

Studenti, provjerite mailove: Započeo proces dodjele STEM stipendije od 10.800 kuna

Podatke mogu provjeriti i oni koji nisu dobili mail MZO-a

Ako student na svoju adresu elektroničke pošte u sklopu AAI@EduHr sustava nije zaprimio obavijest Ministarstva, ona nije preduvjet za konkuriranje za državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju e-poruke, mogu svoje podatke provjeriti na poveznici.

Nakon što završi procedura provjere podataka, Ministarstvo će izraditi rang-liste dobitnika te će studenti u istoj aplikaciji pod svojom šifrom moći provjeriti jesu li dobili stipendiju ili ne.

Podsjetimo, državna STEM stipendija iznosi 1.200 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, od listopada 2020. do lipnja 2021. Nedavno je zatvoren i natječaj za socio-ekonomsku državnu stipendiju, a važno je naglasiti kako studenti koji zadovoljavaju uvjete za obje ne smiju primati obje stipendije na račun.