Pretraga

Profesor Filozofskog koji je prepisao dio programa za dekana kaže da je meta ‘medijskog komplota’

A- A+

Tomislav Galović, jedan od kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, prije par dana odustao je od kandidature. Bio je nezadovoljan procedurom i održavanjem online sjednice, a njegova odluka dolazi i nakon što su mediji objavili analizu iz koje je vidljivo da je dio svog programa prepisao od bivše dekanske kandidatkinje. Na redakcijski mail danas je stigla njegova službena odluka, ali i pritužba koju je poslao upravi faksa prije gotovo mjesec dana u kojoj ističe da je njegova kandidatura kompromitirana i da je bio izložen “medijskom komplotu”.

Tomislav Galović
Foto: Youtube screenshot; Kliofest | srednja.hr

Privremeni prodekan Filozofskog fakulteta Tomislav Galović prije nekoliko dana odustao je od kandidature za dekana. Njegova odluka dolazi nakon što su mediji, uključujući i naš portal, objavili vijest da  je djelomično prepisao svoj dekanski program.

Medije optužuje za linč, kolege za narušavanje načela demokracije

Danas je na redakcijski mail stigla službena odluka profesora Galovića o odustajanju od kandidature za dekana, a usto i pritužba, koju je uputio prije gotovo mjesec dana, zbog “kompromitacije izbornog postupka za izbor dekana Filozofskog fakulteta”. U pritužbi kaže da je bio spreman odgovoriti na najoštrije kritike svog programa, ali ne i na “devijacije” koje su se dogodile u početku izbornog postupka.

Izdvojeni članak

Kandidat za dekana Filozofskog, koji je prepisao dio programa, povukao kandidaturu

Pritom naglašava da je bio “meta prepoznatljivog medijskog komplota” koji je za cilj nema izvještavanje već predstavlja “kontinuiranu medijsku kampanju koja se povremeno pretvara u medijski linč”. Jedan cilj takvog medijskog djelovanja, ističe, bio je ocrniti njega i njegov dekanski program, a drugi medijski promovirati njegove protukandidate. Za vijest o prepisanom dekanskom programa kaže da je “u prepoznatljivoj koreografiji tri uigrana portala konstruirana nepostojeća afera prepisivanja programa na temelju dokumenta koji, kako uglas ponavljaju, ‘ovih dana kruži Filozofskim fakultetom’, da bi me se moglo optužiti za ‘ozbiljno akademsko nepoštenje’ i tako diskreditirati kao kandidata, ali i kao osobu”.

Svoju protukandidatkinju Renatu Geld u istom dopisu također optužuje za kompromitaciju izbornog postupka i dovođenje drugih kandidata u neravnopravan položaj. Ona je, ističe, na televiziji u dvanaest minuta predstavila svoj dekanski program, prije nego što je to učinila pred Fakultetskim vijećem, što “narušava temeljna načela demokracije”. Dodatno se obrecnuo i na još jednu profesoricu koja je poslala mail članovima Vijeća i njihovim zamjenicima u kojem ih upoznaje s činjenicom da je Galović prepisao dio svojeg programa te istaknula događaj kao priliku “da si postavimo pitanje bismo li takve manifestacije akademske čestitosti tolerirali vlastitim studentima”. Kaže da je i ona dala “nemjerljiv doprinos kompromitacija” izbora za dekana Filozofskog fakulteta.

Što se, uistinu, dogodilo?

Uigrana koreografija i medijski linč koji Galović spominje odnosi se na objavu, među ostalima i našeg portala, dokumenta iz kojeg je vidljivo da je Galović prepisao dio svojeg dekanskog programa. Zanimljivo je da je prepisivao iz gubitničkog programa koji prije tri godine nije dobio povjerenje članova Vijeća Filozofskog. Dodatno, zanimljivo je i da je prepisao program od profesorice Ivane Franić koja je danas državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Koliko se radi o konstruiranoj aferi, kako ju je Galović nazvao, možete provjeriti i sami te usporedno analizirati dijelove njegova i programa državne tajnice.

Izdvojeni članak

Dosta nezgodno: Kandidat za dekana Filozofskog dio programa prepisao od državne tajnice

Zanimljivo je i da Galović optužuje svoju protukandidatkinju za narušavanje izbornog postupka i temeljnih načela demokracije jer je javno govorila o svom programu i tako njega dovela u neravnopravan položaj. Naglasimo, konteksta radi, da smo profesora Galovića kontaktirali više puta. Kada je u javnost isplivala analiza s prepisanim dijelovima programa, pitali smo ga za komentar i objašnjenje. Upit smo poslali pisanim putem te čekali 24 sata na njegov odgovor, unutar kojih smo ga nekoliko puta pokušali dobiti i telefonski.

Kada je prije svega nekoliko dana u javnost dospjela informacija da je odlučio povući svoju kandidaturu, opet smo kontaktirali Galovića te ga pitali da nam pojasni svoje razloge i prokomentira situaciju. Ni u jednom ni u drugom slučaju od Galovića nismo dobili odgovor, a na telefonske pozive netko nam je stalno poklapao slušalicu.

Cijelu pritužbu sada bivšeg dekanskog kandidata Galovića možete pročitati ovdje ili u dokumentu ispod.

Profesor Filozofskog koji je prepisao dio programa za dekana kaže da je meta ‘medijskog komplota’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap