Pretraga

Prorektore Čoviću, želimo Vam sretan 70. rođendan i ugodnu mirovinu!

A- A+

Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, danas slavi 70. rođendan. Hrvatski je filozof, sveučilišni profesor etike, bivši ministar znanosti i voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Većinu je svojeg radnog vijeka proveo na Filozofskom fakultetu te je jedan od osnivača i osnivačkog vodstva Hrvatskih studija, institucije na koju se nedavno vratio kao nastavnik etičkih kolegija. Ovom mu prilikom želimo čestitati rođendan i zaželjeti mu ugodnu mirovinu.

Prorektor Ante Čović
Foto: HRT Screenshot (ilustracija srednja.hr)

Petak je, još jedan sasvim običan ljetni dan za većinu ljudi, ali za neke izrazito poseban. Barem za jednog člana uprave Sveučilišta u Zagrebu – prorektora Antu Čovića. On danas slavi 70. rođendan na kojem mu od srca čestitamo.

Sveučilišni profesor, prorektor, ministar

Ante Čović je rođen 23. kolovoza 1949. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1975. filozofiju i latinski jezik. Godine 1976. završio je postdiplomski tečaj ‘Ethik und Gesellschaftstheorie’ (voditelji tečaja: Jürgen Habermas i Gajo Petrović) na Interuniverzitetskom centru za postdiplomske studije u Dubrovniku. Doktorsku disertaciju obranio je 1989. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. je zaposlen na Katedri za etiku u Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2005. izabran je u zvanje redovitog profesora (od 2010. u trajnom zvanju). Od 1993. godine predstojnik je Katedre za etiku, a od 2010. pročelnik Odsjeka za filozofiju. Od osnivanja (2006.) voditelj je Referalnog centra za bioetiku u jugoistočnoj Europi. Od 2013. godine član je Senata Sveučilišta u Zagrebu, a od 2014. prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju.

Bio je voditelj četiri znanstveno-istraživačka projekata, koje je financiralo Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske te je sudjelovao u nekoliko međunarodnih projekata, a najistaknutija mu je čelna poziicija voditelja Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Nalazi/o se u uređivačkom odboru brojnih časopisa, od kojih su najpoznatiji Filozofska istraživanja te Synthesis philosophica u kojima je dužnost urednika obavljao u nekoliko mandata.

Obnašao je i dužnost ministra znanosti, tehnologije i informatike u Vladi demokratskog jedinstva Republike Hrvatske 1991.–1992, a devedesetih je također bio i jedan od osnivača te osnivačkog vodstva Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Ugodna mirovina

Kako je ovo akademska godina u kojoj Čović puni 70 godina života, za očekivati je da prorektor ulazi u zadjnji mjesec radnoga odnosa prije odlaska u mirovinu. Naime, na sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanoj 9. rujna 2014., a na temelju odluke Ustavnog suda, tada 65-godišnjem Anti Čoviću jednokratno je produljen ugovor o radu na 5 godina.

To je potom prošlo sve instance odlučivanja, naposljetku i Vijeće društveno-humanističkog područja koje je 24. rujna 2014. potvrdilo produljenje ugovora o radu Anti Čoviću i to ‘na određeno vrijeme do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina života, odnosno do isteka akademske godine 2018./2019.’ Za one koji ne znaju, akademska godina 2018./2019. završava sa zadnjim danom rujna.

Podsjetimo, u sličnoj se situaciji krajem rujna 2016. našao tadašnji dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić koji je, po sili zakona, uslijed 70. godine života bio primoran otići u mirovinu.

Uza želje za sretan rođendan, prorektoru Čoviću želimo i ugodnu mirovinu. Nadamo se da će ostati naš vjerni čitatelj, ako ne više na srednja.hr onda barem na portalu mirovina.hr.