Pretraga

Prvi rođendan prvog Fakulteta zdravstvenih studija u Hrvatskoj

A- A+

Fakultet zdravstvenih studija, najmlađa sastavnica Sveučilišta u Rijeci i prvi takav studij u Hrvatskoj, obilježio je svoj prvi rođendan. Broji gotovo 750 studenata od kojih je većina donedavno bila pod okriljem Medicinskog fakulteta. Predstavljeni su i studentski projekti, a studenti su dobili i vlastitu kantinu.

srednja.hr

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci jedini je takav fakultet u Hrvatskoj. Formalno je osnovan 19. ožujka 2013. odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci, no s radom je počeo 1. listopada 2014. Pohađa ga gotovo 750 studenata. Još donedavno primalje, fizioterapeuti, medicinske sestre, radiolozi i medicinsko – laboratorijski dijagnostičari bili su pod okriljem Medicinskog fakulteta, pomalo u drugom planu i limitirani. Sada imaju mogućnosti studirati na preddiplomskoj, diplomskoj, pa čak i doktorskoj razini.

– Naša je misija educirati što kvalitetniji kadar medicinskog osoblja te osvježiti cijeli zdravstveni sustav. Želimo postati vodeća zdravstvena obrazovna ustanova ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji. Za to imamo sve potrebne kadrovske i prostorne kapacitete za to, istaknuo je dekan Fakulteta zdravstvenih studija Alan Šustić.

Edukacija neliječničkog kadra na ovaj je način već uobičajena u SAD-u i Europi gdje fakulteti zdravstvenih studija postoje dugi niz godina. Šustić ističe da se nada da će ovaj primjer slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj te da je ovo najbolji način da se direktno utječe na manjak medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika.
U Hrvatskoj su ovakva zanimanja deficitarna. Primjerice, 30 posto medicinskih sestara nedostaje u zdravstvenom sustavu, no da bi se deficit mogao smanjiti, potrebno je taj kadar obrazovati. Hrvatska je zasad na začelju ljestvice Europske unije po visokoobrazovanim medicinskim sestrama. Poziciju dijeli s Rumunjskom. Cilj je pokrenuti obrazovni sustav i tu poziciju uskoro poboljšati.

Na Danu Fakulteta zdravstvenih studija svoje su projekte predstavili studenti. U sklopu projekta „Hodanjem do zdravlja“ studenti će sljedeći tjedan otputovati u Roterdam na međunarodnu konferenciju na njihov Fakultet zdravstevnih studija. Na taj način ostvarit će se suradnja ovih dvaju fakulteta. Organiziraju i Dan sestrinstva u sklopu kojeg građanima Rijeka mjere krvni tlak i šećer te ih educiraju o zdravim životnim navikama. „Vježbajmo zajedno“ projekt je u sklopu kojeg građanima nude besplatno rekreativno vježbanje, a u Studentskom centru zdravlja brinut će se o studentima i njihovom zdravlju. Provest će istraživanje o tome koliko su studenti zdravi, a cilje je pokrenuti i savjetovalište za studente, rekao je voditelj projekta i predsjednik Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija Kruno Topoloski.

Studenti su u prostorijama Fakulteta dobili i kantinu zanimljivog naziva – „Infuzija“.