Pretraga

Razlozi zbog kojih se bojimo diplomirati

A- A+

Svaka krupnija životna promjena nosi sa sobom određeni strah, a osobito ona kada trebamo iz nimalo striktnog studentskog doba kročiti u stvarni život, među odrasle ljude. Niz je razloga zašto se bojimo diplomirati, a u tekstu donosimo nekolicinu njih.

Ma što ljudi deklarativno govorili, promjene koje uvijek u sebi imaju element nepoznatog, izvor su različitih strahova. Osobito kada trebate lagodni studentski život, zamijeniti ranim ustajanjem na posao, ako uopće budete među rijetkim sretnicima koji pronađu radno mjesto. U drugom slučaju vjerojatno vas čeka otriježnjenje u vidu povratka u roditeljski dom i ponovni manjak privatnosti i slobode. Portal Elite Daily donosi nekoliko razloga zbog kojih se bojimo diplomirati.

Izdvojeni članak

Odgoda diplome: Zašto produžiti studiranje za godinu dana?

Starci vas financiraju dok studirate

Za vrijeme studija, ovisno o mogućnostima, roditelji odvajaju novac za vaše obrazovanje i džeparac, a ako ste koliko-toliko uspješni, neće vjerojatno ni prigovarati zbog toga.

No kada diplomirate, naravno neće vas ostaviti na cjedilu, ali će se s vremenom početi javljati neki prijeki pogledi, koji će se pretvarati u prigovaranja, a ukoliko dulje vremena ne uspjevate privrijediti nikakvu kunu, stanje će postajati sve teže podnošljivo.

Sve u svemu dovoljan razlog da ne želite prekinuti studentski status.

Piti, piti, piti i ljubiti…

Za vrijeme studija možete cugati gotovo svaku večer, a da apsolutno nitko u vašoj blizini ne pomisli kako ste alkoholičar. Kada diplomirate već je druga priča, a i teško da ćete htjeti piti svaku večer, kada si budete morali sami financirati takav luksuz i zezanciju.

Izdvojeni članak

Želja svakog studenta kad diplomira

Stalno učenje nečeg novog zapravo je vrlo privlačno

Dođu krizne situacije, osobito kampanjcima pa onda danima ne spavaju, ne bi li spremili određeni ispit barem za prolaznu ocjenu. U takvim okolnostima studenti misle da im je teže nego ikome.

No stalno učenje, razvija u nama satisfakciju, kroz spoznaju da postajemo stručni u području koje smo se odlučili studirati, a time raste i opća intelektualna razina. Visoke ocjene znaju biti dodatni poticaj i svojevrsna nagrada za marljivo učenje. No, nakon fakulteta, nitko neće netko vaša postignuća vrednovati ovakvim brojčanim mjerilom.

Gube se studentski popusti

Pokaz za prijevoz, kazališne i kino ulaznice, knjižnice pa čak i pojedini robni dućani. Svi za studente imaju posebne ponude dobara i usluga, koji se mogu dobiti katkada za značajno umanjeni novčani iznos.

Kroz četiri-pet godina studija lako se saživjeti s okolnošću da koju god blagajnu posjetiti, usput priupitate – ‘a imate li neki popust za studente?’ Naravno na dan kada dobivate u ruku svoju diplomu, sve ovo prestaje.

Izdvojeni članak

Nedavno diplomirani otkrili što su na studiju trebali učiniti za svoju karijeru

Zimska stanka, ljetna stanka

Ponovno nešto o slobodnom vremenu. No potpuno razumljivo. Kada nekoliko, odnosno dugi niz godina (računajući osnovnu i srednju školu) imate par tjedana raspusta zimi, a još dvostruko više ljeti, teško je diplomirati, doći na radno mjesto i onda prvih šest mjeseci raditi bez godišnjeg, a kasnije ovisno o zanimanju.

Zapravo se tek onda počinjemo istinski veseliti blagdanima, trpezi koja ide uz nju, a i kudikamo manjem broju slobodnih dana.

Potpuna sloboda

Jedno je sigurno. Nakon što diplomirate sigurno nikada više nećete biti bezbrižni, naivni i slobodni kao za vrijeme studija. To što roštiljate na balkonu u dva ujutro, nosite odjeću potpuno neprimjerenu godišnjem dobu ili imate red kutija od pizze od poda do plafona, nimalo vam se ne čini spornim.

Vaš je zadatak samo da diplomirate na fakultetu koji ste sami odabrali i da vas policija ne uhiti zbog nečega. Brige koje će uslijediti nakon fakulteta, višestruko su složenije, a empatija roditelja, prijatelja i okoline sve je manja.