Pretraga

Rektor Boras protiv Fuchsa i studenata, kaže da se stručni studiji moraju povezati s nižom razinom europskog okvira

A- A+

Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, dao je svoj doprinos javnom savjetovanju u vezi novog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Prijedlog rješenja da se uvedu podrazine za stručne i sveučilišne studije ocijenio je prihvatljivim, no istaknuo je da bi se kvalifikacije stručnih studija ipak trebale povezivati s nižom razinom kvalifikacija unutar europskog okvira, to je pak različito od onoga što predlaže ministar Radovan Fuchs.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Screenshot HRT Pozitivno

Kvalifikacije stečene završetkom stručnih i sveučilišnih studija nalaze se na istoj razini, a različitim podrazinama. Ideja je to ministra Radovana Fuchsa i nacrta novog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji je pušten u savjetovanje s javnošću prije otprilike dva tjedna.

Boras, naravno, nije zadovoljan

U savjetovanje se svojim komentarom javio i Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta i inicijator cijele ove priče. On je već u dva navrata bio dio skupine koja je Ustavnom sudu prijavljivala Zakon o HKO-u buneći se zbog iste razine kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija.

S prijedlogom da stručni i sveučilišni studiji, bilo preddiplomski ili diplomski, ostanu na istoj razini hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a tek na različitim podrazinama, načelno se slaže. Točnije, takav prijedlog predlagatelja smatra „prihvatljivim, uvažavajući kompromisne napore predlagatelja i kontekst događanja oko ove problematike na prostoru visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj“.

No, to nije sve. Boras se, naime, ne slaže s dijelom Zakona koji definira kako se pojedine razine i podrazine HKO-a trebaju spajati s europskim kvalifikacijskom okvirom. Ministar Radovan Fuchs je tu predložio da se svi naši preddiplomski studiji, bilo stručni ili sveučilišni povezuju sa šestom razinom, a svi naši diplomski studiji sa sedmom razinom europskih kvalifikacija.

„Međutim, da bi se pravilno implementirala Odluka Ustavnog suda u nacrtu prijedloga novog Zakona o HKO-u potrebno je predmetne razine kvalifikacija pravilno povezati sa ishodima učenja u HKO-u , EQF-u i EHEA-i (članci 12. i 13.) na način da stručni studiji budu povezani s razinom 6 ishoda učenja, a sveučilišni s razinom 7 ishoda učenja odnosno u EHEA-i , razine 1. i 2.) Ovim izmjenama, a one su kako se može pročitati iz navedenog tehnički nužne, ovaj nacrt prijedloga Zakona o HKO-u bio bi prihvatljiv za Sveučilište u Zagrebu i njime bi se implementirala Odluka Ustavnog suda“, stoji u komentaru koji potpisuje rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

Izdvojeni članak

Zakon o kvalifikacijama stručnih studija ipak neće doći na vrijeme: Savjetovanje će završiti tek u veljači

Ide protiv studenata i ministra

Iako se djelomično slažu, valja istaknuti da je jedna od važnih svrha Zakona o HKO-u usklađivanje naših s inozemnim kvalifikacijama. Plastično, da bi jedan inženjer građevinarstva s hrvatskom stručnom diplomom znao koja mu je točna, paralelna kvalifikacija u Njemačkoj. Fuchsova administracija tu je izjednačila stručne i sveučilišne studije, a Boras se s time ne slaže. On bi, ako je pratiti logiku njegovog komentara, htio da netko tko je završio stručni diplomski studij u Hrvatskoj vani ima kvalifikaciju kao netko tko je završio sveučilišni preddiplomski.

Osim što se ne slaže s Fuchsom, Boras se, na koncu, ne slaže ni s vlastitim studentima. Podsjetimo, prije nekoliko dana podršku zakonskom prijedlogu ministra Fuchsa dao je Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta, a svega par dana nakon to je učinio i Hrvatski studentski zbor, inače krovna studentska organizacija u državi.