Pretraga

Borasu je uručena počast koja mu i ‘podebljava’ mirovinu: Podsjećamo na njegove afere

A- A+

Bivšem rektoru Sveučilišta u Zagrebu, čija su dva mandata obilježili naširoko poznati skandali, konačno je i svečano uručeno zvanje professor emeritus. Da će mu se dodijeliti, poznato je još od lipnja kada je Senat Sveučilišta usvojio prijedlog. Jučerašnja Svečana sjednica Senata povodom Tjedna Sveučilišta u Zagrebu bila je prilika da se Borasu i svečano udjeli titula. Ova počast dodjeljuje se, prema Statutu Sveučilišta, istaknutim umirovljenim nastavnicima, a prema tradiciji je bilo za očekivati da će je dobiti i Boras. S njom dobiva i ‘podebljanje’ na mirovinu u iznosu od približno 300 eura.

Damir Boras

Damir Boras, još uvijek aktualni rektor zagrebačkog sveučilišta
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Senat Sveučilišta u Zagrebu još je u lipnju odlučio da će bivšem rektoru Damiru Borasu biti dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus. Tradicionalno se ono dodjeljuje bivšim rektorima, no pravni akti ne obavezuju Senat da nužno mora uvojiti prijedlog – Statut Sveučilišta propisuje tek da se ono dodjeljuje istaknutim umirovljenim nastavnicima.

Na jučerašnjoj je svečanoj sjednici Senata u okviru manifestacije Tjedan Sveučilišta Borasu ovo priznanje i svečano uručeno. Uz priznanje dolazi i svojevrsno ‘podebljanje’ mirovine. Emeritusi, naime, dobivaju i naknadu koja im se isplaćuje doživotno, a prema posljednjim informacijama iznosi blizu 300 eura.

Počast mu podebljava i mirovinu

Borasa je za izbor u ovo počasno zvanje predložio Grafički fakultet. Podsjetimo, upravo ga je vodstvo tog fakulteta, uz ono s Učiteljskog, 2018. spasilo kada mu je 2018. trebalo produljiti radni odnos kako bi potencijalno mogao ići u drugi mandat kao rektor. Upravo je bivši dekan Grafičkog, Nikola Mrvac, bio član povjerenstva koje je ocjenjivalo prijedlog da se Borasu uruči počast. Kako stoji u zapisniku sjednice Senata iz lipnja, na kojoj je podržano izvješće povjerenstva, Mrvac je naveo da se Boras ‘dokazao na mnogim područjima akademskoga, znanstvenoga i stručnoga djelovanja ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u svijetu.’

– Njegovu cjelokupnu karijeru obilježava iznimna motiviranost, rijetko viđena kreativnost, velika inventivna sposobnost, otvorenost prema novim znanstveno-istraživačkim i nastavnim trendovima te spremnost na suradnju s drugima. Posebnost je njegova znanstvenoga pregnuća angažiranost oko očuvanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Svojim višegodišnjim djelovanjem i bogatom znanstvenom i akademskom karijerom doprinosio je razvoju informacijskih i komunikacijskih znanosti i fakultetima na kojima je radio. Posebno se ističe i njegov doprinos Sveučilištu u Zagrebu, stoji, među ostalim, u zapisniku sjednice Senata u dijelu koji se odnosi na Mrvčeve izjave.

Izdvojeni članak
Boras damir_maz presuda

Boras se pobrinuo da ga ne zaboravimo i dok je u penziji: Sud mu dao za pravo u jednoj od tužbi

Dva mandata obilježio je niz afera, sudove posjećuje i kao penzioner

Čak i oni koji ne prate događanja iz sustava visokog obrazovanja dobro su upoznati s likom i djelom bivšeg rektora našeg najvećeg sveučilišta. Uglavnom zahvaljujući aferama koje su obilježile njegova dva mandata.

Istom počasti koja je njemu danas svečano uručena, nagradio je umirovljenog profesora Filozofskog fakulteta prijavljenog za seksualno uznemiravanje. Znao je za najmanje jednu prijavu, ali ga je svejedno iz rektorove kvote predložio Senatu za dodjelu zvanja professor emeritus. Boras je, to isto mnogi pamte, 2017. tužio studenta zbog izjave koju je ovaj dao za mediji, pa je pod pritiskom javnosti povukao tužbu. Dobitnici Rektorove nagrade su do 2016. dobivali naknadu od 1.500 kuna, no Sveučilište je to ukinulo upravo u drugoj godini mandata rektora Borasa. Sada je ona vraćena. Boras se poprilično žestoko, ustavnim tužbama, borio i protiv toga da se kvalifikacije stečene nakon preddiplomskih i diplomskih stručnih i sveučilišnih studija stavljaju na istu razinu. Studenti stručnih studija ipak su se izborili za sebe.

Bivši rektor javnim je novcem uredio i tri apartmana u vlasništvu Sveučilišta u koje je ljeti odlazio privatno s obitelji. Imao je niz neprimjerenih izjava prema studenticama, bio je jedan od glavnih aktera povremenih kriza na Filozofskom fakultetu, kao i onih uzrokovanih u vrijeme transformacije Hrvatskih studija. Kao rektor je i sam sebi dodjeljivao novac za financiranje znanstvenog rada.

Rektor, kojeg prema Mrvčevim riječima, krasi i na ‘spremnost na suradnju s drugima’ rijetko je odgovarao na upite medija, baš suprotno, protiv njih je podigao niz tužbi, zahvaljući kojima sudove posjećuje i kao penzioner. Dakako, pojedine odvjetničke usluge plaćaju građani koji pune državni proračun, a primjera radi, na odvjetničke usluge raznih društava i individualnih pravnika samo je 2019. godine potrošeno 834.851,47 kuna. Najviši iznos, više od pola milijuna kuna, dobilo je odvjetničko društvo Mihočević&Bajs. Kada su ga novinari u veljači prošle godine, uoči novih rektorskih izbora, pitali o aferama, kratko je rekao:

– Sve one afere o kojima se govorilo su izmišljene i u funkciji nekakvog političkog, tko stoji iza toga ne znam, kazao je Boras pretprošle zime.


TITULU PROFESSOR EMERITUS DOBILO JE UKUPNO 15 UMIROVLJENIH PROFESORA

Počasno zvanje jučer je, osim Borasa, dobilo još 15 umirovljenih profesora Sveučilišta u Zagrebu. To su: Mladen Božičević (Geotehnički fakultet), Asja Čelebić (Stomatološki fakultet), Marijan Herak (Prirodoslovno-matematički fakultet), Mirjana Matijević Sokol (Fakultet hrvatskih studija), Nenad Moačanin (Filozofski fakultet), Vladimir Mrljak (Veterinarski fakultet), Vladimir Mrša (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), Željko Potočnjak (Pravni fakultet), Marko Pranjić (Fakultet hrvatskih studija), Vedrana Spajić-Vrkaš (Filozofski fakultet), Željko Štih (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Tomo Udiljak (Fakultet strojarstva i brodogradnje), Maja Rodica Virag (Akademija dramske umjetnosti) i Milena Žic-Fuchs (Filozofski fakultet).


Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: