Pretraga

Zakon o kvalifikacijama stručnih studija ipak neće doći na vrijeme: Savjetovanje će završiti tek u veljači

A- A+

Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji među ostalim uređuje i kvalifikacije stečene nakon završetka stručnih i sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija, pušten je u javno savjetovanje. Kao što je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio, razine kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija ostat će na istoj razini, s kraticama sv. i st. za različite podrazine.

Studenti TVZ-a na tribini o HKO-u, 2017. godina
Foto: Studentski zbor TVZ-a

Nazire se rješenje za probleme preko 55.000 studenata stručnih studija i još toliko već diplomiranih koji se nalaze na tržištu.

Ista razina, drugačije podrazine

Baš kao što je to i najavio prošlog mjeseca, ministar Radovan Fuchs ispunio je svoje obećanje pa će se kvalifikacije stečene nakon završetka stručnih i sveučilišnih studija naći na istoj razini. Drugačije će im biti jedino takozvane podrazine, s kraticama st. za stručni, odnosno sv. za sveučilišni studij.

Preciznije, kvalifikacija stečena nakon završetka stručnog preddiplomskog studija ostat će na šestoj razini, odnosno bit će stavljena pod 6.st, a kvalifikacija stečena nakon završetka sveučilišnog preddiplomskog na 6. sv. Na diplomskim će studijima biti ista stvar pa će se stručni specijalistički naći na razini 7.st., a sveučilišni diplomski na razini 7.sv.

Razine šest i sedam, uključujući i stručne i sveučilišne studije, povezivat će se s razinom šest, odnosno sedam Europskog kvalifikacijskog okvira budući da europske regulativa ne prepoznaje podrazine. To znači da nakon završetka stručnog studija u Hrvatskoj studenti neće imati nikakvih problema ne samo na domaćem već i na stranom tržištu, a njihove će kvalifikacije biti prepoznate. Gotovo isto rješenje koje sad predlaže Fuchsova administracija imala je i njegova prethodnica Blaženka Divjak. Ona je, zapravo, i predložila da se umjesto brojki za podrazine stave kratice za stručne i sveučilišne studije.

Zakon neće doći na vrijeme

Međutim, studenti ipak neće biti u potpunosti zadovoljni. Unatoč najavama da će se potruditi izmjene Zakona o HKO-u donijeti unutar roka koji je predvidio Ustavni sud, odnosno do 31. prosinca ove godine, izgleda da to ipak neće biti moguće. Kako stoji na stranicama eSavjetovanja, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću bit će otvoreno do 3. siječnja 2021. godine, što već predstavlja probijanje roka.

No, cijeli postupak savjetovanja tu nije okončan budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon pristiglih komentara kojih, s obzirom na interes za ovu temu, možemo očekivati baš dosta, mora sastaviti izvješće. U izvješću mora objasniti za sve komentare koje odbija, odnosno koje prihvaća zašto ih odbija ili prihvaća te naposljetku predstaviti konačnu verziju izmjena Zakona sukladno prihvaćenim komentarima. Očekivani datum obajve tog izvješća, kako stoji na stranicama eSavjetovanja, je 3. veljače 2021.

Kako su studenti već javno isticali, od važnosti je da se izmjene Zakona donesu do kraja godine, budući da od 1. siječnja 2021. stupa na snagu odluka Ustavnog suda kojom određene odredbe Zakona o HKO-u, upravo one koje definiraju razine kvalifikacija stručnih preddiplomskih i diplomskih studija – prestaju vrijediti. Neki od njih to su protumačili kao situaciju u kojoj njihove kvalifikacije jednostavnu prestaju, u pravnom smislu, postojati, a vrijede im tek one na prethodnoj razini – dakle, iz srednje škole.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar Fuchs danas konkretno – stručne i sveučilišne kvalifikacije ostaju na istoj razini!

Ministarstvo kaže da kvalifikacija svakako vrijede

Ranije ovog tjedna kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih upitali kada možemo očekivati izmjene Zakona o HKO-u na javnom savjetovanju. Rekli su nam da će se potruditi donijeti izmjene do kraja godine, dakle prije roka, no čak i ako se to ne dogodi, kažu, nije ispravno reći da kvalifikacije studenata stručnih studija prestaju vrijediti jer postoje i drugi zakoni te propisi koji definiraju valjanost njihovih kvalifikacija.

“Studenti stručni studija imat će svoje stečene kvalifikacije i nakon 31.12.2020. jer je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji je na snazi od 2004. propisano da se u njihovim diplomama, svjedodžbama odnosno javnim ispravama propisuju i stečene kvalifikacije. Hrvatsko tržište rada odavno je prepoznalo i prihvatilo studente stručnih studija i oni ostvaruju zavidne rezultate u području zapošljavanja”, napisali su nam iz Ministarstva.

Zakon o HKO-u, dalje navode, nije jedini zakon koji propisuje vrste i razine studija te kvalifikacije koje se stječu visokim obrazovanjem.

“Vrste i razine studijskih programa, uključujući i stručne (vokacijske), te kvalifikacije koje se njima stječu propisane su Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (čl.74) te Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju i to člancima od 8. do 11.. Prema tome nema nikakvih stvarnih formalnih niti suštinskih razloga da bi studenti stručnih studija koju su legalno i legitimno stekli svoje diplome imali problema”, zaključili su iz Ministarstva.

U javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u možete se uključiti putem ove poveznice.