Pretraga

SDP traži izmjene Zakona o studentskom radu: Zahtijevaju da zaposlenje preko SC-a uđe u radno iskustvo

A- A+

Vlada je na prošlotjednoj sjednici usvojila konačan prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Najavljen je prvi puta u siječnju 2017., no ovaj Zakon još uvijek nije stupio na snagu. Tek sada se očekuje njegovo drugo čitanje u Saboru. Iako zadovoljni određenim stavkama u prijedlogu Zakona, poput uređivanja minimalne satnice i njenog uvećanja za rad nedjeljom i blagdanima, u SDP-u imaju određene primjedbe. One su, između ostaloga, bile i tema njihove današnje konferencije za novinare.

Foto: srednja.hr

Prije više od godinu i deset mjeseci, aktualna Vlada RH prvi je puta spomenula kako će se institut studentskog rada konačno urediti zakonom, koji bi trebao zamijeniti pravilnik iz davne 1996. Počela je nova akademska godina, već druga od tog obećanja, ali Zakon o obavljanju studentskih poslova još uvijek nije stupio na snagu. Tek je prošloga tjedna Vlada usvojila konačan prijedlog tog Zakona, nakon čega slijedi drugo čitanje u Saboru.

‘Ne postoje jasna jamstva za sprečavanje zlouporaba studentskog rada’

Izdvojeni članak

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova bio je jedan od dviju tema današnje konferencije za medije, koju su održali zastupnici SDP-a, Sabina Glasovac i Domagoj Hajduković. U još uvijek najvećoj oporbenoj stranci pozdravljaju unificiranje minimalne satnice na državnoj razini , koja bi u 2018. iznosila 21,49 kuna. Podržavaju i povećanje satnice nedjeljom, blagdanima i za noćni rad, kao i novost da će poslodavac imati obavezu isplate plaće studentu u roku od 15 dana od obavljenog posla. SDP-u se sviđa i širenje ovlasti inspektorata rada na institut studentskog rada.

No, uočili su i neke manjkavosti tog prijedloga Zakona, a dvoje zastupnika istaknulo ih je na današnjoj konferenciji za medije.

– Još uvijek ne postoje jasna jamstva za sprečavanje zlouporaba ovakvog rada. Dakle, da netko radi pod tuđim imenom ili na tuđi ugovor, ili nije student i slično. Nema zaštite onih koji trenutno rade, dakle izvanredni studenti koji imaju ugovor o radu, nisu zaštićeni u smislu da im poslodavci sada neće ponuditi studentske ugovore, budući da su im jeftiniji, pojašnjava Hajduković.

Studentski rad = radno iskustvo

Izdvojeni članak

Vlada usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu: Uvedena restrikcija za one koji su mijenjali studij više od dva puta

SDP zamjera i činjenicu da prijedlog Zakona ne predviđa vođenja evidencije studentskog rada kao radnog iskustva. Uz to, Hajduković napominje i kako 0,5% studentske zarade odlazi u ruke studentskih zborova, a riječ je o sredstvima koja bi se trebala trošiti na poboljšavanje studentskog standarda. Kaže kako još uvijek, ni ovim prijedlogom Zakona, nisu jasno propisani kriteriji prema kojima će studentski zbor raspolagati ovim sredstvima, odnosno na koji način će se tim novcem unaprjeđivati studentski standard.

– Inzistiramo na našem prijedlogom da izvanrednim studentima koji su kod istog poslodavca proveli više od tri mjeseca, a ne radi se o sezonskom poslu, poslodavac treba ponuditi ugovor o radu – bilo na određeno, bilo na neodređeno vrijeme, kaže Hajdulović.

Zaključuje kako će prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova SDP pokušati ‘popraviti’ amandmanima, te izražava nadu da će kod vladajućih i studentske populacije biti sluha za ove izmjene.