Pretraga

Slovenske studente naljutila odluka da se isele iz domova: ‘Zarazit ćemo svoje bake i djedove’

A- A+

Kako bi suzbili širenje bolesti među studentskom populacijom slovenska je Vlada početkom tjedna donijela odluku da se studenti moraju iseliti iz studentskih domova. No ljubljanski su studenti upozorili kako bi upravo ta odluka mogla imati kontraefekt – naime, ako ih se dio zarazio (u Ljubljani je središte epidemije), viruse bi odlaskom u rodne krajeve zapravo proširili cijelom Slovenijom. Iz resornog ministarstva ipak najavljuju da studene neće deložirati.

ilustracija

– Iz studentskih domova moraju iseliti svi osim studenata kojima je studentski dom jedino prebivalište, studenata koji u njemu žive obitelji i gostujućih studenata i profesora koji ne mogu napustili zemlju, glasila je odluka Vlade Republike Slovenije objavljena početkom tjedna.

Iako je donesena s nakanom da suzbije daljnje širenje epidemije koronavirusa, studenti su u ovoj odluci iščitali upravo suprotno mogućnost da iz Ljubljane, koja je žarište epidemije, viruse prenesu diljem Slovenije te zaraze one koje bismo zapravo trebali štititi, bake i djedove.

❗ Drage študentke in študenti, ki prebivate v študentskih domovih, ❗

vlada je sprejela ukrep po katerem se bodo danes…

Objavljuje Akademski kolegij študentomNedjelja, 15. ožujka 2020.

Umjesto da prošire viruse diljem zemlje, studenti su rekli kako im je sigurnije ostati na cesti. Zato su zaprijetili da će pred Vladom ‘sklepali’ improvizirani grad, kakav su imali za vrijeme prosjeda u siječnju.

‘Neodgovorna odluka Vlade’

– Očekuju da odemo u nekoliko sati, a na taj bi način tisuće studenata odjednom napunilo javni prijevoz. Budući da dolazimo iz cijele Slovenije, ugrozili bismo cijelu zemlju. U vrijeme epidemije, ovo je izuzetno neodgovorno, objavila je u priopćenju skupina Akademski kolegij studenata.
Apelirali su na Vladu, a posebice resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, da ostanu u domu, sami u sobama.
– Ne ugrožavajte nas i naše bližnje ovim ljudima, ali prije svega ne bacajte studente na cestu usred epidemije, kazali su.

Neki ne mogu otići i jer rade na suzbijanju epidemije

Kako javlja slovensko Delo, iz Studentskog centra Ljubljana kažu da je u domovima ostalo desetak posto studenata.
Neki su ostali jer se boje otići doma zbog zdravlja svojih roditelja i baka i djedova, a neki  jer trenutno rade na raznim SOS linijama, dok studenti medicine između ostalih pomažu i u bolnicama.

‘Neće biti deložirani’

Vlada im je stoga obećala da ih neće iseliti.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, piše Delo, priopćilo je kako je nakon jučerašnjeg sastanka sa studentskim domovima ministrica Simone Kustec Lipicer dogovorila da studenti koji su ostali u domovima ‘neće biti deložirani’, ali i izrazila nadu da su ti studenti ‘svjesni velikog rizika koji njihova odluka povlači za njih, ali i za sve druge s kojima će se susresti’.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!