Pretraga

Split bi mogao postati međunarodni centar znanosti: Naš fizičar objasnio i kako bi to postigao

A- A+

Istaknuti hrvatski profesor i teorijski fizičar Goran Senjanović, koji je do sada radio na sveučilištima i međunarodnom centru za teorijsku fiziku u Trstu, vraća se raditi u Hrvatsku. Radit će na potpuno novoj poziciji na Sveučilištu u Splitu, tzv. chair poziciji. U podcastu nam je objasnio kako se radi o poziciji na kojoj bi radio na okupljanju mladih i drugih istaknutih znanstvenika iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta. Upravo bi uz tu poziciju u Splitu osnovao međunarodni centar za fiziku, a naveo je i koji se sve uvjeti za to moraju ostvariti.

split

Foto: Unsplash

Inače rodom iz Splita, teorijski fizičar Goran Senjanović trenutno radi na Sveučilištu Ludwig Maximilians u Münchenu i kao profesor emeritus ste na International Centre for Theoretical Physics (ICTP) u Trstu. Ali, u svojoj 74. godini ipak je odlučio kako će se vratiti raditi u Hrvatsku, točnije u Split i to na poziciju koja do sada u sustavu visokom obrazovanja nije postojala.

–  Radi se o chair poziciji na Sveučilištu u Splitu, a kako stvari sada stoje moguće je da bi počeo raditi u narednih mjesec dana. I ta opcija mi se otvorila sasvim slučajno. Ta pozicija se ravna po globalnim kriterijima i zapravo je istog nivoa svugdje, a ideja je da se na toj poziciji razbije hegemonija velikih sveučilišta i da se okupi tim međunarodnih znanstvenika. Time bi Split postao novo središte, odnosno međunarodni centar za fiziku, rekao je Senjanović.

Istaknuo je kako je SAD tako razbijao hegemoniju Princetona, Harvarda, Yalea i Stanforda. Objasnio je i kako u Europi ta pozicija već postoji, a prva ju je uvela Njemačka i time potaknula ljude, odnosno znanstvenike da napuste SAD i dođu raditi kod njih.

– Ono što je najvažnije kod tih chair pozicija, je da se stvara grupa oko vas. Aktivna, internacionalna grupa i ja sanjam o tome. U našem slučaju to bi bila još dva permanentna mlada profesora i još najmanje dva mlada istraživača. Nakon doktorata vi imate privremene pozicije postdocova koje konstantno osvježavaju atmosferu i istraživanje. I uz to, rekao bih da je još važnije stvaranje doktorskih studija jer to je okosnica svega. Ideja je da stvorimo internacionalnu školu, doktorsku školu koje nije bilo iz ove oblasti,objašnjava Senjanović.

No, naveo je kako će najteži dio posla biti dovesti znanstvenike iz inozemstva s obzirom na visinu plaće u Hrvatskoj. Ali, objasnio je i kako Hrvatska ima nešto osim financijskog aspekta koji privlači strane profesore i znanstvenike, a o čemu se radi možete pročitati na ovoj poveznici. Cijeli podcast s našim fizičarom možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.