Pretraga

Splitski studenti očajni: Ispiti im u tijeku, a zbog turista izbačeni iz stanova

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu jučer je uputio apel županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu. U njemu mole za pomoć oko osiguravanja smještaja studentima koji su, zbog sve veće turističke potražnje, već pomalo tradicionalno, izbačeni iz stanova u kojima su plaćali najam i živjeli tijekom akademske godine. Iz kabineta župana nam kažu kako su zaprimili molbu studenata te da trenutno rade na rješenju.

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu
Foto: http://www.unist.hr/

‘Molimo Vas da pomognete studentima koji ovih dana ostaju bez krova nad glavoma’. Tako glasi apel Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu upućeno županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu. Nije neki paralelni svemir ili virtualna stvarnost. To je svakodnevica splitskih studenata, posebice u posljednjih nekoliko godina otkada su Splićani shvatili turistički potencijal svoga grada. Stiglo je ljeto, stanovi se pretvaraju u apartmane, a studente, koji su u njima živjeli po pristupačnim cijenama, tjera se van.

‘Do sada su se nekako snalazili, ali ova godina je najgora do sada’

Izdvojeni članak

Zbog ljetnog smještaja studenti se obrušili na Sveučilište: ‘Ima mjesta za ultraše i rodijake, ali ne za studente’

Kako stoji u pismu Studentskog zbora, dosadašnjih godina studenti su se nekako snašli. No, ova je najgora. Svakog dana dobivaju studentske upite i molbe za smještanje u domove. Ali domovi nemaju toliko kapaciteta i u ovom trenutku su prekrcati.

Županu su uputili dopis, kako pišu iz Zbora, jer su saznali da su muški i ženski učenički dom – inače u vlasništvu Županije – u ovom trenutku prazni. Od župana Bobana traže da studentima ustupi mjesto u tim objektima po pristupačnoj cijeni do 20. srpnja, kada je predviđen završetak svih obveza na fakultetima.

Cijeli dopis, kao i objavu Studentskog zbora možete pročitati ispod teksta.

Župan radi na rješenju

Kontaktirali smo kabinet župana Bobana iz kojeg su nam rekli kako rade na rješenju kojim bi pomogli studentima u Splitu.

– Zaprimili smo upit predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Župan i njegov tim trenutno rade na tome kako da pomognu našim studentima, rekli su nam iz kabineta župana Bobana.

https://www.facebook.com/szst.unist.hr/photos/a.1168622429821440/2758193087531025/?type=3&theater