Pretraga

Štivo prije utakmice: Ovo je 10 najbolje rangiranih sveučilišta u Italiji

A- A+

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u trećem kolu grupne faze na Europskom prvenstvu očekuje Italija. Osim što je Italija poznata po tjestenini i pizzi, poznata je i po svojim starim sveučilištima. Uz pomoć liste QS World University Ranking za 2025. godinu, izvukli smo 10 najbolje rangiranih talijanskih sveučilišta.

Foto: Unsplash

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog se ponedjeljka na Europskom prvenstvu susreće s Italijom. Budući da je riječ o trećem kolu grupne faze koje je, prema svemu sudeći, od kritične važnosti za prolazak dalje, mnogi će ovu utkamicu pratiti sa znatiželjom.

Kako bi vas dodatno pripremili na tekmu, odlučili smo napraviti pregled 10 najbolje rangiranih talijanskih sveučilišta prema najnovijoj listi QS World University Ranking za 2025. godinu, koju je objavila britanska analitička kompanija Quacquarelli Symonds. Poznato je da se Italija ponosi svojim obrazovnim institucijama, a i mnogi naši studenti tamo biraju ići na Erasmus, stoga ste za neka sveučilišta vjerojatno već i čuli.

Napominjemo da je poredak baš kao i na rang listi QS World University Ranking. Oni su obradili ukupno 42 sveučilišta, ali smo ih mi za potrebe ovog teksta izdvojili samo 10. Ostatak možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Objavljena je ljestvica top sveučilišta za 2025., na njoj su četiri hrvatska: Evo kako stoje

1. Politecnico di Milano

Politecnico di Milano vodeća je tehnička, obrazovna institucija u Italiji, poznata po svojim programima inženjerstva, arhitekture i dizajna te se ujedno našla i na prvom mjestu rang liste. Osnovano 1863. godine, Politecnico di Malino kontinuirano se ističe po inovacijama i visokim akademskim standardima. Kampusi Politecnico di Milano nalaze se u Milanu i Leccu.

2. Sapienza University of Rome

Sapienza University of Rome jedno je od najstarijih sveučilišta na svijetu, osnovano 1303. godine. Ovo sveučilište poznato je po širokom spektru studijskih programa, uključujući humanističke znanosti, medicinu, inženjerstvo i društvene znanosti. Sveučilište je, kao što mu i naziv nalaže, smješteno u glavnom gradu Italije, zbog čega je vrlo atraktivno međunarodnim studentima.

3. Alma Mater Studiorum – Università di Bologna

Ipak, postoji još starije sveučilište. Alma Mater Studiorum – Università di Bologna smatra se najstarijim sveučilištem u zapadnom svijetu. Osnovano je 1088. godine te ima raznolike programe u prirodnim, tehničkim, društvenim i humanističkim znanostima.

4. Università di Padova

Università di Padova osnovana je 1222. godine i jedno je od najuglednijih sveučilišta u Italiji. Sveučilište je poznato po svojoj bogatoj tradiciji i doprinosu znanosti. Može se pohvaliti raznoraznim studijskim programima u znanostima, medicini, inženjerstvu i humanističkim znanostima.

5. Politecnico di Torino

Politecnico di Torino je tehničko sveučilište poznato po svojim programima u inženjerstvu, arhitekturi i industrijskom dizajnu. Osnovano 1859. godine, sveučilište ima dugu povijest u tehničkom obrazovanju i istraživanju, s čime se posebno diče i na svojoj web stranici. Njegovi kampusi i laboratoriji opremljeni su modernom tehnologijom, pružajući studentima dobre uvjete za učenje i istraživanje.

Izdvojeni članak

Kako je otići na Erasmus u Italiju? ‘Nastava nije bila obvezna, ali predavaone su svejedno bile pune’

6. University of Milan

University of Milan, poznato i kao ‘La Statale’ jedno je od najvećih sveučilišta u Italiji. Relativno je ‘mlado’, osnovano je 1924. godine. Nudi širok raspon studijskih programa u prirodnim znanostima, medicini, društvenim znanostima i humanističkim znanostima.

7. University of Naples – Federico II

University of Naples – Federico II osnovano je 1224. godine te je smješteno u Napulju. Sveučilište nudi širok spektar programa, uključujući prirodne znanosti, inženjerstvo, medicinu i društvene znanosti. Poznato je po svojoj dinamičnoj akademskoj zajednici i značajnim doprinosima u različitim znanstvenim područjima.

8. University of Turin

University of Turin, osnovano 1404. godine, studentima nudi raznolike programe u prirodnim znanostima, humanističkim znanostima, medicini i društvenim znanostima. Zanimljivo je da se ovo Sveučilište zatvorilo 1536., no trideset godina kasnije Emanuele Filiberto ga ponovno otvara te ga modernizira po uzoru na Sveučilište u Bologni.

9. University of Florence

Sveučilište u Firenci osnovano je 1321. godine i jedno je od najvažnijih sveučilišta u Italiji. Smješteno u kulturno bogatom gradu Firenci, sveučilište nudi programe u umjetnosti, humanističkim znanostima, prirodnim znanostima, inženjerstvu i medicini. Njegova istraživačka djelatnost i kvaliteta obrazovanja privlače studente iz cijelog svijeta, pa tako i Hrvatske.

10. University of Pisa

Sveučilište u Pisi osnovano je 1343. godine i poznato je po svojim jakim programima u prirodnim znanostima, matematici, inženjerstvu i medicini. Sveučilište ima bogatu povijest u znanosti, uključujući doprinos Galilea Galileija. Kao što je slučaj sa Sveučilištem u Firenci, ovo u Pisi također privlači velik broj međunarodnih studenata koji tamo dolaze na Erasmus.