Pretraga

Student zagrebačkog ALU-a izvrsno slika ustima

A- A+

Alen Kasumović je student na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, kojega tjelesni hendikep nije mogao spriječiti u ostvarenju životnih ciljeva. Naime, Alen ima urođenu artrogripozu, odnosno poremećaj koji uzrokuje ukočenost zglobova te deformaciju kostiju i mišića. Unatoč tome svoju nadarenost, on je odlučio prezentirati slikajući ustima.

Foto: Facebook

Alen Kasumović je jedini student s invaliditetom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali težak tjelesni hendikep ne onemogućava ga u redovitom i uspješnom obavljanju fakultetskih obveza. Kako je praktički nepokretan, Alen slika ustima, piše Večernji.hr.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najimpresivniji diplomski radovi studenata umjetnika

Svoj invaliditet ne iskorištava za lakše postizanje ciljeva

Iz perspektive mnogih, napraviti suvislu sliku crtajući rukama, čini se znanstvenom fantastikom. No Alenu to odlično uspijeva ustima.

– Kod slikanja, ovisi kojim kistovima ili na kojim formatima radiš. Pa već skužiš da ti je koji put lakše ići s cijelim tijelom, koji put samo vratom, koji put samo usnim mišićima, pojasnio je ovaj student ALU-a načine crtanja za spomenuti izvor. 

Iako zbog svoga tjelesnog hendikepa ima tri asistenta, trudi se što više zadataka obavljati samostalno. Ne želi svoj invaliditet iskorištavati za lakše postizanje ciljeva. Tako da samostalno obavlja većinu fakultetskih obveza, među njima i seminarske radove, čemu se i profesori čude.

Izdvojeni članak

Mlada slikarica iz Karlovca slika uz pomoć soli i crnog čaja

Jedan od najuspješnijih studenata

Unatoč tome što slika ustima, Alen je jedan od najuspješnijih studenata ALU-a.

Tako su na nedavnim Akademijinim danima otvorenih vrata, unutar jedne prostorije bili izvješeni Alenovi radovi, upotpunjeni kvadrastim oblikom posutim brašnom, u kojemu su utabani tragovi njegovih invalidskih kolica.

Na tom je mjestu Alen izveo simboličan performans kolicima koji se dobro uklopio s radovima u jednu skladnu cjelinu.

Ovaj uporni student pojasnio je i kako voli da su radovi vizualno kompaktni odnosno da uz primamljiv i zanimljiv izgled imaju i neku priču u pozadini. Kada je riječ o slikarskim tehnikama preferira tempere, naspram kamena, gipsa, gline i urezivanja u plohe.