Pretraga

Studenti biologije se pakiraju za Neretvu: U naprednoj ekspediciji će istraživati tlo i vodu slavne doline

A- A+

Zagrebački studenti biologije se pripremaju za veliku ekspediciju ovog srpnja. Plan im je istražiti dolinu Neretve i vidjeti kako tamošnja poljoprivreda utječe na okoliš. Istraživat će ljudski utjecaj na tamošnje ribe, kukce, mekušce. Bit će im to prilika i za bolje upoznavanje s cjelokupnom tamošnjom florom i faunom.

Dolina Neretve. Foto: Pixabay/ilustracija

Dolina Neretve čuvena je po poljoprivredi, uzgoju voća i povrća i vizualno prekrasnoj delti plodonosne rijeke. No, detalji ovog ekološkog sustava i dalje mogu pružiti zanimljive istraživačke prilike za motivirane znanstvenike.

Iznimna biološka važnost poljoprivrednog središta

Toga je itekako svjesna i ekipa na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), poglavito članovi Udruge studenata biologije (BIUS).  Ove su godine pokrenuli znanstveno -edukativni projekt ‘Viridi Valle 2024‘ ili prevedeno s latinskoga, ‘zelena dolina’. Ukratko, u srpnju ove godine planiraju na tjedan dana posjetiti Neretvu u srpnju i u njenoj dolini provesti studentsku, ali naprednu biološku ekspediciju.

– Dolina Neretve je lokalitet iznimne biološke raznolikosti smještene unutar visoko razvijenog poljoprivrednog područja, čime predstavlja idealni model direktnog utjecaja poljoprivrede na okoliš. Razna močvarna, livadna i slatkovodna staništa, ispresijecana uzgojnim površinama različitih poljoprivrednih kultura sa mnogim načinima kultivacije, tretiranja i obrade, daju uvid u kompleksan utjecaj uzgoja hrane na okoliš. Informacije stečene istraživanjem ovakvih područja omogućuju nam izradu planova zaštite i očuvanja prirodnih dobara našeg planeta, pojasnili su iz BIUS-a zašto su se odlučili baš za to područje.

Izdvojeni članak

Znanstvenici s PMF-a osmislili postupak koji uvelike pomaže vinogradarima: Razgovarali smo s njima

Tjedan dana ekotoksikologije

Studentsku ekspediciju vodit će i četiri studenta koji su organizirali cijeli projekt: Davor Merkaš, Hanna Jandrašek, Lea Kanjuh i Hana Jurković. Kako ističu iz BIUS-a, ovakvo istraživanje će imati višestruku korist. Najprije bi pomoglo u razumijevanju trenutnog stanja okoliša, ali rezultati se mogu koristiti i za unaprjeđenje tamošnje kvalitete života.

Tjedan dana ekspedicije će pokriti nekoliko područja. Među njima se ističu dvije ekotoksikologije, jedna za vodena staništa i druga za kopnena staništa. Kod vodenih staništa, koristit će se ihtiološke, entomološke i malakološke metode, odnosno istraživat će se ribe, kukci i mekušci koji tamo obitavaju. Kod kopnenih staništa, naglasak će se  staviti na entomološku metodu, odnosno kukce, ali s fokusom na utjecaj pesticida koji se koriste u poljoprivredu. Posjet Neretvi će biološki studenti PMF-a iskoristiti i za detaljnu pregled inventara flore i faune koja obitava na tom području.

– Kroz provedbu ove ekspedicije sudionici će steći važna iskustva te usavršiti svoje vještine kao mladi znanstvenici, a provedbom edukacija i prezentiranjem rezultata, ideja važnosti očuvanja prirode približit će se stanovnicima naše države, zaključili su iz BIUS-a.