Pretraga

Studenti ekonomije pozivaju na protest: Tvrde da su njihovi fakulteti krivi za financijsku krizu u svijetu

A- A+

Ekonomski fakulteti diljem svijeta nisu odraz vremena u kojem živimo, to jest 21. stoljeća – navedeno je gorući problem struke oko kojeg su se okupili studenti ekonomije iz 19 zemalja svijeta. Formiraju protestne grupe pokušavaju na ovaj način osvijestiti svoja sveučilišta da je došlo vrijeme za promjene kako bi se mogli suočiti i riješiti najveće financijske probleme današnjice.

Foto: srednja.hr

Studenti ekonomije iz 19 svjetskih zemalja udružili su snage te su oformili protestne grupe kako bi došli do cilja – promijeniti način na koji im se predaje na fakultetima te približiti ekonomske fakultete 21. stoljeću. Kako tvrde nezadovoljni budući ekonomisti, na njihovim fakultetima još uvijek dominiraju uske teorije o slobodnom tržištu te na taj način najbolji fakulteti nisu u stanju postići financijsku stabilnost ili suočiti se s najvećim ekonomskim problemima današnjice, piše The Guardian.

Studenti ekonomije ustaju diljem svijeta i traže promjene

Nezadovoljni studenti ističu da vrhunska sveučilišta štete mogućnosti da se budući financijski stručnjaci suoče s izazovima ili uspostave financijsku stabilnost kakva je potrebna.

Članovi International Student Initiative for Pluralist Economics (ISIPE) u prvom protestnom pismu koje su uputili redakciji Guardiana složili su se da ekonomski smjerovi diljem svijeta ignoriraju dokaze drugih disciplina te tako razočaravaju šire društvene zajednice.

Ekonomski fakulteti su krivi za financijski krah u svijetu

Budući ekonomisti s britanskih, američkih, brazilskih i ruskih fakulteta tvrde da su predavanja na njihovim sveučilištima bazirana na preusko područje i da su nužne promjene u kurikulumima koji bi se trebali više približiti 21. stoljeću u kojem živimo. Također ističu da se svijet našao u velikoj financijskoj krizi jer su predavanja na ekonomskim fakultetima odvojena i daleko od realnog multidimenzionalnog svijeta.

– Stvarni svijet bi trebalo vratiti u predavaonice, kao i debate te pluralističke metode i teorije. Potonje bi pomoglo u obnavljanju ove discipline te stvaranju prostora u kojemu bi se mogli generirati društveni problemi, napisali su studenti u svom manifestu.

Zbog navedenog problema, pokrenuti su ozbiljni protesti na engleskim sveučilištima koje su predvodili studenti u Londonu, Cambridgeu i Manchesteru. Glavni razlog njihova protesta su optužbe na račun akademika da se ponašaju kao navijači tržišno-gospodarskih modela koji potpomažu krizu globalnog financijskog sustava.

Izdvojeni članak

Mlada ekonomistica otkrila kako je studirati u dalekoj Ukrajini

Pozivaju sve studente da pokrenu promjene na fakultetima

Kako navodi Andy Haldane, osnivač Post-Chrash Economics Society te direktor financijske stabilnosti, prije krize iz 2008. godine, mnogi su ekonomisti ignorirali upozorenja da su siromaštvo i vrijednost dionica na tržištu u nerazumnoj vezi.

Studentski manifest poziva ekonomske odjele na sveučilištima da zaposle profesore s realnijim i jasnijim pogledom na financijsku problematiku društva te da teže interdisciplinarnosti. Traže veću povezanost između društvenih i humanističkih znanosti.

– Promjene će biti teške – uvijek je tako. Ali je to već počelo. Studenti diljem svijeta započeli su s promjenama korak po korak. Organiziramo sveučilišne grupe i gradimo nacionalne i internacionalne mreže. Promjene moraju doći iz što više lokacija. Stoga sad pozivamo i vas – studente, ekonomiste i neekonomiste – da nam se pridružite te da kreiramo kritičnu masu koja ustraje na nužnim promjenama, napisali su studenti u manifestu.