Pretraga

Studenti luduju za ekonomijom, a ekonomista najviše na burzi

A- A+

Najnovije istraživanje je pokazalo da je Ekonomski fakultet najčešći izbor maturanata iako prema podacima Zavoda za zapošljavanje upravo ekonomista najviše čami na burzi rada. S druge strane inžinjera na Zavodu ima vrlo malo, a interes za FER i Građevinu je u padu.

Više od devet tisuća ekonomista čeka posao na burzi, no maturanti u Hrvatskoj i dalje hrle upravo na taj fakultet. Posljednje je istraživanje pokazalo kako je Ekonomija, posebno smjer Poslovna ekonomija, najčešći prvi izbor maturanata u Lijepoj našoj. Ipak uzmu li se u obzir posljednje dvije godine
interes je i za ekonomske fakultete u blagome padu, pogotovo na sveučilištima u Splitu, Zadru i
Rijeci, piše tportal.  Iako je još uvijek među najtraženijima sličan pad
interesa se bilježi i za Pravni fakultet.

Uze već spomenute Ekonomiju i Pravo na zagrebačkom Sveučilištu najpopularniji su Strojarstvo i Politologija za koje interes ne jenjava već godinama.

Situacija je specifična s tehničkim i fakultetima prirodnih znanosti. Iako na burzi ima relativno malo inžinjera iz ovih grana znanosti interes za građevinske i elektrotehničke fakulteta opada što je opet u opreci s uvriježenim mišljenjem o popularnosti ovih fakulteta kod maturanata.

Sličnu sudbinu dijele i Prometni fakultet i Učiteljska akademija. Gubitak interesa za ova zanimanja je lakše objašnjiv. Korupcijska afera u čijem se kontekstu spominjao Promet i loš tretman profesora od strane države sigurno su naštetili popularnosti ovih dvaju fakulteta.

Osim razbijanja nekolicine mitova rezultati ovog istraživanja potvrđuju sumnju da ne postoji nikakva komunikacija između tržišta rada i obrazovnog sustava što zasigurno negativno utječe na mogućnosti zapošljavanja koje će imati budući diplomci.