Pretraga

Studenti medicine bijesni zbog najavljenih promjena koje ih čekaju nakon faksa: Studentski zbor ih podržao

Studente medicine čekaju velike promjene nakon što završe faks. Mogla bi ih dočekati obvezna godina rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što do sada nije bio slučaj. Dio je to predloženih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje planira donijeti ministar Vili Beroš. Studenti medicine su bijesni zbog najavljenih izmjena, a uz njihove predstavnike na fakultetima, sada su ih podržali i predstavnici na državnoj razini iz Hrvatskog studentskog zbora.

liječnici

Foto: Pexels; Gustavo Fring

Ministarstvo zdravstva ove je godine naumilo mijenjati Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a promjene, ako prođu kroz složenu proceduru, mogle bi ozbiljno utjecati na studente.

Konkretno, člankom 43. novog zakonskog nacrta mladi, tek diplomirani liječnici, dobit će obvezu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u trajanju od godinu dana. Bez toga neće moći na specijalizaciju. Studenti medicine su nezadovoljni, a sad im je podrška stigla i od Hrvatskog studentskog zbora, čelnih studentskih predstavnika na nacionalnoj razini.

Izdvojeni članak

Studente medicine razbjesnio dio Beroševog prijedloga zakona: ‘Oduzima nam se mogućnost odabira’

Studenti se jednoglasno protive

Vrhovni studentski predstavnici kažu da su uvidjeli kako su studenti medicine jednoglasni u svojem protivljenju novonametnutoj obvezi rada nakon završenog studija. Zbog toga su im odlučili pružiti podršku kako bi se izborili na pravo izbora svakog pojedinačnog mladog liječnika.

– Do sada su mladi liječnici po završetku studija imali pravo na odabir. Izbor se sastojao od samostalnog rada primjerice rad na zamjenama u obiteljskoj medicini ili u vanbolničkoj hitnoj, rada pod nadzorom u kojem mladi liječnik uz sebe ima mentora također u ambulantama obiteljske meidcine ili na objedinjenom bolničkom prijemu, te odlaska na specijalizaciju, pišu iz HSZ-a.

Nezadovoljstvu svjedoče, kažu vrhovni studentski predstavnici, i rezultati ankete provedeni među studentima medicine na četiri velika sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.


REZULTATI ANKETE

Studenti završne, šeste godine medicine u ogromnom su broju sudjelovali u anketi, njih 84 posto. Od svih ispitanika njih 99 posto je protiv uvođenja predloženih promjena prema kojima bi imali


‘Svki mladih liječnik trebao bi imati mogućnost odabira’

Hrvatski studentski zbor zbog toga izražava podršku svim studentskim zborovima u četiri velika sveučilišna grada, odnosno, kako kažu, cjelokupnoj studentskoj populaciji na medicinskim fakultetima.

– Ovim bismo putem voljeli izraziti svoju podršku kolegama studentima, budućim liječnicima, u njihovom nastojanju da se oslobode te obaveze rada. Slažemo se s kolegama da bi svaki mladi liječnik u Republici Hrvatskoj trebao imati mogućnost odabira svojeg radnog mjesta, kako je to do sada bila praksa, stoji u dopisu Hrvatksog studentskog zbora.

Dopis je upućen direktno Viliju Berošu, ministru zdravstva.

Nema više rada pod nadzorom, što je većina birala

Podsjetimo, ranije su predstavnici studentskih zborova naših javnih medicinskih fakulteta prisustvovali sastanku u Ministarstvu zdravstva. Ministru su Berošu već izrazili svoje nezadovoljstvo novim prijedlogom. Radom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručili su, kako smo izvijestili, dodatno bi im se produžio studij koji već sada traje šest godina, odnosno dulje od ostalih studija u Hrvatskoj.

Ako se nisu osjećali spremnima za samostalni rad, mladi su se liječnici do sada mogli odlučiti za rad pod nadzorom uz mentora. Isto tako, mogli su odmah izabrati specijalističko usavršavanje ili raditi kao zamjena u ambulanti obiteljske medicine. Novopredloženim propisima ta im se mogućnost oduzima.

– Za rad pod nadzorom odlučuje se otprilike dvije trećine liječnika kako bi stekli dodatno iskustvo i sigurnost u poslu. Povjerenstvo za mlade liječnike Hrvatske liječničke komore provelo je anketu među mladim liječnicima koji su radili na Radu pod nadzorom, te su sveukupno takav oblik rada ocijenili ocjenom vrlo dobar, poručio je Studentski zbor zagrebačkog Medicinskog fakulteta, o čemu više možete pročitati ovdje.