Pretraga

Studenti medicine organiziraju 14. Tjedan mozga u Rijeci

A- A+

Rijeka će po četrnaesti put biti dio globalne inicijative “Tjedan mozga“. Studenti Medicinskog fakulteta i KBC Rijeka pripremili su bogat program. Između ostalog moći ćete pogledati kako se istražuje mozak, saznati kako otkriti da netko laže te pogledati i raspravljati o poznatom filmu „Nedodirljivi“ .

Tjedan mozga je globalna inicijativa kojoj je cilj popularizirati neuroznanost, ali i senzibilizirati šire građanstvo na važnost prevencije i mogućnosti liječenja moždanih oboljenja.
Nacionalne teme ovogodišnjeg Tjedna mozga su: moždani udar, uloga i položaj neuroznanosti u društvu te komunikacija.

Za sve članove akademske zajednice, ali i sve sugrađane pripremljen je opsežan program zanimljivih predavanja, radionica, izložbi, filmsku večer, scientific cafe i, posebno, subotnje druženje na Korzu kojim će se zatvoriti ovogodišnji Tjedan mozga.

Riječki srednjoškolci u Prvoj riječkoj gimnaziji i Sušačkoj gimnaziji na radionici će učiti o neverbalnoj komunikaciji, odnosno čemu ona služi, kako prepoznati da osoba laže, što nam govori nečiji izraz lica, pokreti ili geste.

Svi zainteresirani budući studenti medicine moći će saznati koje su metode istraživanja mozga, održat će se i filmska večer uz „Intouchables“ („Nedodirljivi“), francusku humorističnu dramu iz 2011. temeljena na stvarnom događaju. Film govori o paraplegičaru koji unajmi njegovatelja koji mu iznenada promijeni život svojim pozitivnim stavom. Nakon projekcije održat će se rasprava o načinu života ljudi koji žive s tako teškim neurološkim ispadima.

Posljednji dan Tjedna mozga studenti medicine na riječkom će Korzu mjeriti tlak i šećer građanima, a na raspolaganju će im biti i liječnik koji će odgovarati na njihova pitanja.