Pretraga

Mislim, dakle jesam: 21. Tjedan mozga održava se u svim većim gradovima, ovo su neke od tema

A- A+

Ovogodišnje, 21. izdanje Tjedna mozga u Hrvatskoj održava se između 14. i 20. ožujka 2022. godine. Hrvatsko društvo za neuroznanost, uz lokalne organizatore iz područja neuroznanosti, izabralo je mnoštvo zanimljivih tema koje očekuju sve zainteresirane, a cilj je nastaviti dijalog s javnošću o značajnim pitanjima iz znanstvenih grana istraživanja mozga. Događaj će se održati u svim većim gradovima Hrvatske, a bit će i sadržaja za najmlađe.

mozak

Foto: Unsplash; Robina Weermeijer

Ovogodišnji Tjedan mozga u Hrvatskoj dio je svjetske akcije organizacije Dana Alliance for Brain Initiative s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga. Stoga je Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo niz zanimljivih tema za ovogodišnji Tjedan mozga uz izbor tema lokalnih organizatora iz područja neuroznanosti. Sve je to s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga.

Mozak i aktualna zbivanja u svijetu

Sudionici će tako dobiti relevantne informacije o istraživanjima vezanima za taj organ, u svjetlu aktualnih zbivanja. Primjerice, tribina ‘Mozak i Post-COVID sindrom’ bavit će se utjecajima te bolesti na mozak, a naročito će biti usmjerena na one posljedice oštećenja mozga koje su kronične prirode, a koje, u slučaju da nisu pravodobno liječene, mogu ostaviti značajne i dugoročne posljedice po svakodnevno funkcioniranje bolesnika. Tribina će se održati 17. ožujka 2022. godine u 16 sati, a pristupiti joj se može preko ZOOM linka, s lozinkom 133651.

Održat će se i tribina ‘Pandemijska lekcija: kako podučavati mozak na daljinu’. Ponovno će obrađivanje jedne aktualne teme približiti problematiku učenja i održavanje nastave na daljinu, a multidisciplinarni tim stručnjaka sastavljen od psihologa, dječjih i adolescentnih psihijatra, neuroznanstvenika i nastavnika raspravljat će o ‘novom normalnom’ u obrazovanju iz različitih perspektiva. Zainteresirani će 15. ožujka 2022. godine u 16 sati moći pristupiti preko ZOOM linka s lozinkom 608402.

Aktivnosti u svim većim gradovima

A kako je pandemija utjecala na spavanje kod studentske populacije i odraslih? Kako je mozak vezan za dječju igru i što je to neuroplastičnost mozga? Pozitivni i negativni utjecaji kompjuterskih igrica na dječji razvoj? Odgovori na ta i mnoga druga pitanja moći će se doznati na predavanjima u Splitu, Osijeku, Rijeci, i Zadru, jer događaju prisustvuju i sastavnice sveučilišta tih gradova, uz Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Aktivnosti se također očekuju u sveučilišnim centrima u Dubrovniku, Varaždinu, Puli kao i u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i drugim gradovima.

Izdvojeni članak

Neuroznanstvenici objasnili zašto se ljudi boje zubara

Tema od iznimnog značaja

Aktivnosti vezane uz Tjedan mozga u svijetu svake su godine sve intenzivnije, obzirom na to da je istraživanje mozga jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta. Tome svjedoči i podatak kako se danas oko milijun i pol znanstvenika bavi neuroznanošću.

Neke od temeljnih postavki zanimanja za spoznaje o mozgu iste su kao i prijašnjih godina, pa se tako u Europskoj uniji polazi od činjenice da više od 45 posto sveukupnih troškova u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga, što je oko 800 milijardi eura izdvojeno godišnje. Procjenjuje se i da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava.