Pretraga

Studenti narukvicom za čišćenje odjeće ušli u TOP 8 svjetskih mladih inovatora

A- A+

Veliko međunarodno natjecanje ‘Henkel Innovation Challenge’ u kojem studenti mogu prezentirati svoje inovativne ideje održano je u Beču, a na njemu su sudjelovale 23 zemlje svijeta. Ovogodišnji predstavnici Hrvatske, studentski dvojac iz Rijeke, Branimir Peraić i Marko Pavičić žiriju su se predstavili ‘Instant washer’ narukvicom, inovativnom idejom za skidanje mrlja s odjeće te ušli među osam najboljih timova u svijetu.

www.henkelchallenge.com

Veliko međunarodno studentsko natjecanje ‘Henkel Innovation Challenge’ održava se već osmu godinu zaredom i dosad je u njemu sudjelovalo više od 35 tisuća studenata iz cijelog svijeta.

Veliki uspjeh riječkog studentskog dvojca

Ovogodišnji zadatak bio je osmisliti i predstaviti inovativan proizvod ili tehnologiju za budućnost, odnosno 2050. godinu. Ideja je trebala biti vezana za jedan od tri poslovna sektora kompanije Henkel: poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu (Laundry&Home Care), Beauty Care i poslovni sektor ljepila i tehnologije (Adhesives Technologies).

Svim timovima natjecanja koji su prošli u hrvatsko poufinale natjecanja bili su dodijeljeni i mentori koje su činili menadžeri kompanije Henkel. Njihov je zadatak bio pružiti smjernice timovima i pomoći im pri pripremi prezentacija.
Ideju su imala i dva studenta iz Rijeke koji su se na međunarodno natjecanje plasirali nakon pobjede na hrvatskom natjecanju. Branimir Peraić, student Ekonomskog fakulteta, i Marko Pavičić, student Odjela za biotehnologiju, svojom idejom ‘Persil Instant Cleaner’ istaknuli su se među 50 prijavljenih ideja te tako stekli pravo nastupa u međunarodnom finalu koje se održalo od 7. do 11. travnja u Beču.

Finale je za njih bilo i više nego uspješno – ušli su u TOP 8 svjetskih finalista.
Da se za uspjeh treba potruditi, pokazalo se odmah na početku. Naime, na natjecanje su jedva stigli jer im je let za Beč bio otkazan. No ostali su smireni, nastavili dalje, pronašli novi let i stigli.

Njihova ideja – narukvica koja čisti odjeću

– Unatoč kašnjenju nakon prva dva dana natjecanja izborili smo finale, između 23 zemlje svijeta. Ušli smo u TOP 8 gdje su bili predstavnici Austrije, Belgije, Italije, Brazila, Poljske, Filipina, Tunisa i mi iz Hrvatske. Svih osam finalista su odradili kvalitetne prezentacije, no pobjedu su na kraju odnijeli predstavnici iz Belgije. Nakon ovog natjecanja mogu reći da imam prijatelje u više od 20 zemalja svijeta što me čini izrazito sretnim, rekao je Marko.

Njihova ideja za budućnost je narukvica pod imenom ‘Persil Instant Cleaner’ radi na principu nanotehnologije. Ima tri glavne funkcije: čišćenje odjeće i uklanjanje mrlja, davanje ugodnog mirisa odjeći i osvježavanje odjeće. Napravljena je od ugljika koja u sebi ima čip također sastavljen od istog materijala. Unutar čipa se nalazi smjesa tvari među kojima su najvažniji kisik, čestice za ugodan miris i osvježavanje odjeće te nanoboti.

Kad korisnik pritisne čip, automatski se pokreću nanoboti koji nose čestice smjese po odjeći. Kako nanoboti imaju senzore, oni mogu detektirati različite vrste mrlja i njihovu lokaciju. Nakon detektiranja vrste mrlja i njihove lokacije ispuštaju se čestice smjese koje uklanjaju mrlje s odjeće, daju odjeći ugodan miris te ju osvježavaju. Poslije cijelog procesa kisik se otpušta u atmosferu čime se dobiva dodatan benefit za okoliš, a nanoboti se vraćaju u čip, objasnili su dečki svoju ideju.

Vrijedno iskustvo i velika pomoć mentora

– Željeli bismo se ovim putem zahvaliti Henkelu Hrvatska što nam je omogućio da predstavljamo Hrvatsku na ovako velikom međunarodnom natjecanju, isto tako i mentorici Katarini Guszak iz Henkela koja nas je mentorirala za hrvatsko natjecanje. Posebnu zahvalu dugujemo našoj Henkel mentorici Mirandi Mladin koja je uložila puno vremena i truda da nas što kvalitetnije pripremi za međunarodno finale u Beču te Dariju Zoriću, našem mentoru iz Rijeke koji je bio uz nas od početka do kraja naše avanture, od hrvatskog do globalnog natjecanja, vjerujući u nas i onda kada mi nismo vjerovali, kaže Branimir.

Ovo natjecanje im je donijelo vrijedno iskustvo i praktično znanje koje će biti korisno u svim budućim projektima. Svim studentima iz Hrvatske savjetuju da se prijave na sljedeće izdanje ovog natjecanja. Prva nagrada bila je ‘Around the World Ticket’ u vrijednosti od 10.000 eura. Drugoplasirani i treće plasirani tim na međunarodnom natjecanju osvojio je nagradu u vrijednosti 4.000, odnosno 2.000 eura.