Pretraga

Studenti s Filozofskog udružili snage u informiranju svijeta o Hrvatskoj

A- A+

Mnogi Hrvati ne znaju mnogo o kulturnoj baštini naše domovine. O tome se često puta niti na internetu ne mogu informirati. Zbog toga su studenti Odsjeka za povijest umjetnosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučili promijeniti svijest Hrvata, ali i stranaca. Kroz Wikipedia projekt objavljuju zanimljive članke iz raznih tema hrvatske kulture, a u ovom ambicioznom projektu sudjeluju i studenti anglistike i kroatistike.

O mnogim hrvatskim arhitektonskim spomenicima, umjetnicima ali i cijeloj kulturnoj baštini na Wikipediji nema – nikakvih informacija. Studenti s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučili su to promijeniti. Pokrenuli su svoj Wikipedia projekt, gdje će javnosti pružiti konkretne i točne informacije o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Izdvojeni članak

S Filozofskog tvrde da ‘humanistima’ ide premalo novca, Ministarstvo pobija optužbe

Anglisti, kroatisti i povjesničari umjetnosti skupili snage

Iako je Filozofski fakultet u Zagrebu ‘sveučilište u malom’ upravo zbog broja studenata i postojanja odsjeka te često puta ispada da interna komunikacija i suradnja nisu dovoljno razvijene, Wikipedia projekt dokazuje upravo suprotno.

Studenti s povijesti umjetnosti pisat će razne tekstove vezane uz umjetnost i kulturu, a prije objave tekstove će pročitati njihovi profesori. Da sve bude točno pobrinut će se studenti kroatistike koji će tekstove lektorirati. Daljnji plan je da studenti anglistike prevedu tekstove i učine ih dostupnima svima na svijetu.
Ova odlična suradnja triju odsjeka pomoći će da Hrvati, ali i stranci nauče o našoj kulturnoj baštini te upoznaju Hrvatsku na jedan novi način.

Žele spriječiti i devastaciju dubrovačkih ljetnikovaca

Studenti će izlaziti na teren i zabilježiti stanje ljetnikovaca te u sklopu objave znanstvenog članka na Wikipediji objektivno prikazati loše stanje u kojem se ljetnikovci nalaze. Na taj način će pokušati informirati javnost i institucije, kako bi kulturno važni ljenitkovci prestali propadati.

Rade odličan PR preko društvenih mreža

– Ideja se za ovaj projekt kad tad morala roditi, jer postoji opći nedostatak informacija na internetu i šire i to upravo o našoj kulturi i baštini, pa smo to htjeli popularizirati, objasnila nam je Marijana Paula Ferenčić, jedna od voditeljica projekata.

Svake nedjelje objavljuje se jedan tekst, a djevojke su dosada napravile 16 tekstova.

Naime, svaki seminarski rad prođe kroz znatne prilagodbe za stroga pravila objave stoga to djevojkama zna oduzeti i do četiri sata tjedno. Međutim, cijeli projekt ih zabavlja i nije im problem pisati, jer su vidjele dobar odjek kod internetske populacije.

– Imamo profile na Twitteru i Facebooku, ljudi su nas već prepoznali i to nam je iznimno drago. Vidimo da se stvari mjenjaju, pa nas to veseli, zaključila je studentica Marijana.