Pretraga

Studenti više ne govore u Studentskom zboru Hrvatskih studija

A- A+

Studentska lista Studenti govore koja je bila većinska u sastavu Studentskog zbora Hrvatskih studija, to više nije. Jučer je ostavku na mjesto predsjednika Zbora podnio Matej Vrljić i svoje razloge pojasnio u Facebook objavi. Iz Zbora je prethodno istupilo četvero članova s liste Studenti govore, a upražnjena mjesta popunili su njihovi protukandidati. U sadašnjem, novom sastavu Zbora, četvero od 11 članova na neki je način poslovno vezano s Hrvatskim studijima pa se postavlja legitimno pitanje o potencijalnom sukobu interesa.

Prosvjed studenata Hrvatskih studija 17. siječnja | Foto: srednja.hr

Dosadašnji predsjednik Studentskog zbora Hrvatskih studija Matej Vrljić, jučer je podnio ostavku na tu funkciju. Vrljić, inače izabran s liste Studenti govore (nastale iz inicijative studenata koji su upozoravali na sve probleme na HS-u unazad skoro dvije godine) ostavku je podnio nakon što je četvero članova Zbora to od njega zatražilo. Do kraja akademske godine, dužnost predsjednika Zbora vršit će Marija Barić Đurđević.

Vrljićeva ostavka stiže nakon što su u prethodnim mjesecima ostavke u Zboru podnijela još četiri člana s liste Studenti govore – Mateo Štrbić, Ivana Pušnik, Duje Kovačević i Emma Kovačević. Sve smo ih upitali o razlozima zbog kojih su u proteklim mjesecima izlazili iz Studentskog zbora.

– Iz Studentskog zbora sam izašao i zbog problema koji su se stvorili u odnosima mene i dijela članova s kojima sam ušao u taj saziv, ali primarno zbog toga što ništa nismo mogli napraviti. Sve odluke koje utječu na studente su se izglasavale na ZNV-u bez ikakvih dogovora sa Studentskim zborom. Jedino oružje nam je bilo veto, ali nakon roka od 8 dana bi se takve odluke svejedno provodile, rekao nam je Mateo Štrbić.

Ivana Pušnik, kako nam je rekla, ostavku je dala “zato što se stvari nisu odvijale onako kako smo zamislili, komunikacija je bila loša i stalno su izbijale svađe, a na kraju sam izgubila interes za ikakvim radom u SZ-u”.

Studenti govore: ‘Ostavke zbog frustracija jer nisu mogli odraditi ono što su smatrali potrebnim’

Duje Kovačević ostavku je dao početkom lipnja, netom prije nego što bi i prestao biti članom Zbora zbog završetka studija.

Izdvojeni članak

Čini se da na Hrvatskim studijima više nema mjesta ni za Ivanu Radačić: Nedavno zasjela na čelo UN-ove skupine pa ispala iz nastave HS-a

– Ostavku sam dao dijelom zbog toga što sam mislio da smo kao Zbor mogli učiniti više, ali i velikim dijelom zbog toga što je naša uloga bila obesmislena. Nismo nalazili zajednički jezik s upravom Hrvatskih studija, stalno smo nailazili na ‘zid’ prilikom bilo kakvog djelovanja. Nismo uspjeli izabrati studentskog predstavnika u Etičkom povjerenstvu, a u Povjerenstvu za osiguravanje kvalitete pročelnik je na ZNV-u osporavao naše pravo da izaberemo studentske predstavnike i naknadno je sam predlagao studente. Sve što smo radili zapravo bile su reakcije na stalne pokušaje kršenja studentskih prava i sve što smo postigli nastalo je unatoč pritiscima, a ne zahvaljujući nekom zdravom akademskom dijalogu između uprave faksa i studenata. Ono što se sada događa u potpunosti je legalno – u Zbor ulaze naši protukandidati – međutim, njihova legitimnost s osvojenih puno manje glasova na studentskim izborima je upitna, kaže Kovačević i dodaje da se tada pokazalo da oni nisu delegirani od većine studenata te da i očekuje da neće zastupati interese većine.

I Emma Kovačević razloge svoje ostavke navodi u nemoći da kroz studentsko predstavništvo sudjeluje u rješavanju studentskih problema.

– Unatoč vlastitim naporima da se oduprem svim pokušajima oblikovanja studentske uloge kao statične i nebitne prema pitanjima koja se tiču studenata kao što su pitanja kvalitete studijskih programa ili pitanja o poboljšanju kvalitete boravka na ionako udaljenom kampusu, smatram kako sam bila onemogućena u rješavanju navedenih pitanja. Studentima koji su svojim glasom odlučili da zastupam njihove interese i koji su očekivali da će se barem neka pitanja vezana za kvalitetu studentskog života riješiti sada kada napokon imaju studentski zbor koji je javno i odlučno najavio djelovanje u interesu studenata, svima njima u najmanju ruku dugujem ostavku u onom trenutku kada postane jasno kako ne mogu djelovati s ciljem ostvarivanja i zaštite njihovih studentskih prava zbog zanemarivanja uloge studentskog zbora na svim mogućim razinama institucionalnog djelovanja, kazala je Kovačević.

Iz Studenti govore na Facebooku su dodatno pojasnili situaciju.

Upražnjena mjesta popunili protukandidati; u sadašnjem sastavu Zbora, četvero članova na neki je način poslovno vezano uz HS

Upražnjena mjesta četvero studenata koji su podnijeli ostavke u Zboru, legalno su popunili njihovi protukandidati – Martin Labaš, Tomislav Kranjčec, Marija Barić Đurđević i Lorena Makar. Uz njih, studente preddiplomske i diplomske razine u Zboru još predstavljaju ‘stari članovi’ Neva Lazić, Edita Jelić i Luka Kovač (svi troje s liste SG). Postdiplomce također predstavljaju ‘stari članovi’ Erik Brezovec, Mijo Beljo i Vladimir Šumanović.

Izdvojeni članak

HRVATSKI STUDIJI POSTAJU FAKULTET: Kontekst ovog akademskog trilera je, naravno, ekstra zanimljiv!

Sva trojica studentskih predstavnika postdiplomske razine ujedno su i zaposlenici Hrvatskih studija: Šumanović je asistent na Odsjeku za povijest, kao i Mijo Beljo, a Erik Brezovec asistent je na Odsjeku za sociologiju. Osim toga, kako nam kažu studenti, nova vršiteljica dužnosti predsjednika SZ-a Marija Barić Đurđević preko studentskog ugovora radi u Knjižnici Hrvatskih studija.

Tako je četvero članova Zbora na neki način s Hrvatskim studijima povezano kroz poslovni odnos, a uz to su i studentski predstavnici pa se opravdano postavlja pitanje o sukobu interesa. Naime, s jedne je strane interes studenata koji se može kositi s mišljenjem i postupcima uprave HS-a, a s druge je strane činjenica da je uprava HS-a navedenim studentskim predstavnicima poslodavac.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap