Pretraga

HRVATSKI STUDIJI POSTAJU FAKULTET: Kontekst ovog akademskog trilera je, naravno, ekstra zanimljiv!

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras članovima Senata obznanio je sretnu vijest o tome da se krenulo u proceduru kojom bi Hrvatski studiji konačno trebali postati fakultet. Štoviše, na sutrašnjoj sjednici privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, u prvoj točki dnevnog reda raspravljat će se upravo o tome – o pokretanju inicijative za promjenu statusa čime bi sveučilišni odjel Hrvatski studiji postao Fakultet hrvatskih studija. Širi kontekst priče, dakako, iznimno je zanimljiv.

Foto: srednja.hr

Hrvatski studiji postat će fakultet. Najavio je to jučer rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na sjednici Senata, rekavši kako se krenulo u proceduru transformacije HS-a iz sveučilišnog odjela u fakultet. Bez daljnjih pojašnjenja o proceduri i rokovima procesa, o tome se na discipliniranom Senatu nije raspravljalo niti je bilo dodatnih pitanja, iako se radi o pitanju od iznimnog značaja za Sveučilište.

O jučerašnjoj Borasovoj sretnoj vijesti, privremeno Vijeće HS-a raspravljat će sutra

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

Informacija koju je Boras podijelio sa Senatom, dosad nikada nije bila na dnevnom redu privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija. Potvrđuje nam to Matej Vrljić, predsjednik Studentskog zbora Hrvatskih studija i član privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a.

– Zadnjih godinu dana, otkad sam u ZNV-u, promjena statusa HS-a u fakultet nije se spomenula niti jednom riječju, rekao nam je Vrljić. Ipak o tome će se na ZNV-u raspravljati sutra, dva dana nakon što je rektor na Senatu najavio vesele vijesti.

Prva točka dnevnog reda sutrašnjeg ZNV-a jest ‘Prijedlog odluke o potvrdi Odluke o pokretanju inicijative za promjenu statusa Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija i o izradbi elaborata o provođenju statusne promjene’. Odluka koju sutra treba potvrditi ZNV datira od 27. lipnja 2018. kada ju je donijelo Povjerenstvo za reformu i izradbu studijskih programa HS-a. Prijedlog odluke možete u cijelosti pročitati u dokumentu niže.

[scribd id=383648590 key=key-rFFXzqLVV193I9plfZwF mode=scroll]

Kao i uvijek kada su u pitanju Hrvatski studiji, iznimno je važan kontekst priče: Proučite ga

Trenutak u kojem dolazi rektorova najava HS-a kao fakulteta svakako je zanimljiv. Naime, sredinom svibnja Hrvatski studiji dobili su pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Agencija je tada utvrdila da su ispunjeni uvjeti iz Pisma očekivanja ministra Mornara i preporučila je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak da Hrvatskim studijima izda dopusnicu za daljnji rad. Ključno, AZVO je u svojoj akreditacijskoj preporuci tada naglasio da se nije bavio pitanjem (ne)zakonitosti pravnog statusa Hrvatskih studija, već da to pitanje treba rješavati u drugim postupcima.

Podsjećamo da su Hrvatski studiji 17. siječnja 2017. odlukom Senata Sveučilišta iz sveučilišnog centra transformirani u sveučilišni odjel. Nakon promjene statusa HS-a upitne zakonitosti i kadrovskog trilera koji je instituciju doveo do neprepoznatljivosti, privremena uprava HS-a na čelu s privremenim pročelnikom Marijem Grčevićem u siječnju 2018. je AZVO-u podnijela dokumentaciju u sklopu reakreditacijskog postupka i ispunjavanja zahtjeva iz Pisma očekivanja bivšeg ministra Mornara, što je rezultiralo pozitivnom akreditacijskom preporukom za izdavanje dopusnice.

Prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, dopusnicu nakon akreditacijske preporuke izdaje resorna ministrica. I upravo je Divjak početkom lipnja AZVO-u vratila akreditacijsku preporuku na doradu i dodatno razmatranje. Učinila je to upravo stoga što Agencija u preporuci nije uzela u obzir (ne)zakonitost pravnog statusa Hrvatskih studija.

Istaknimo kako je ministrica Divjak propustila priliku zaštiti studente i profesore Hrvatskih studija kada je odustala od donošenja odluke u postupku upravnog nadzora nad Hrvatskim studijima.

Zašto baš sada, nakon zakonskih peripetija s odjelom HS, transformacija u fakultet?

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu na optuženičkoj klupi zbog promjene statusa Hrvatskih studija

U kontekstu rektorove najave iz vedra neba o promjeni statusa HS-a u fakultet, važno je imati na umu tri stvari. Prvo, prilikom transformacije HS-a iz centra u odjel u siječnju prošle godine, HS su se mogli već tada transformirati u fakultet, bez zakonskih peripetija oko pretvorbe u zakonski upitan odjel. Time bi brojni današnji problemi bili otklonjeni pa zašto baš sada ulazak u proces transformacije? Naime, drugo, značajno je ‘loptanje’ ministrice i Agencije s akreditacijskom preporukom HS-a. Dok AZVO tvrdi da su svi uvjeti za izdavanje dopusnice zadovoljeni, ministrica se s time ne slaže i inzistira na razmatranju (ne)zakonitosti statusa. Odnosno, ne izdaje tako olako dopusnicu dok se AZVO ne pozabavi zakonski upitnim pravnim statusom HS-a.

Treće, svakako treba uzeti u obzir i sudsku tužbu koju je prošle godine u ožujku podnio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja jer se, kako ističu u tužbi, transformacija HS-a iz centra u odjel protivi Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Odvjetnik koji zastupa članove Sindikata u postupku: ‘Nadamo se da će odluka suda biti donesena najkasnije do kraja ove godine’

Izdvojeni članak

Borasovu tužbu riješili u par dana, a promjena statusa Hrvatskih studija na red će tek nakon 2 godine

Sve su glasnije spekulacije da se presuda očekuje uskoro, stoga smo kontaktirali Mislava Bistrovića, odvjetnika iz Zagreba koji zastupa članove Sindikata u navedenom postupku pri Upravnom sudu.

– Predmetni postupak je u ožujku 2018. godine ustupljen Visokom upravnom sudu RH kako bi se provela tzv. ocjena zakonitosti odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija. Odluka Visokog upravnog suda će biti konačna u redovnom postupku, a nadamo se da će biti donesena najkasnije do kraja ove godine. Ročišta nisu održavana jer se ročišta ne održavaju u ovakvim vrstama postupaka, kazao nam je odvjetnik Bistrović.

S Visokog upravnog suda RH danas su nam rekli tek da će se o ovome predmetu odlučivati prema redoslijedu kojim je predmet zaprimljen na sud, vodeći pritom računa i o predmetima koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni.

Bivši ministar Mornar: ‘Ministrica ne bi trebala izdavati dopusnicu na temelju najave promjene pravnog statusa’

Imajući na umu činjenicu da ministrica Divjak ne misli izdati dopusnicu HS-u samo tako te očekivanja o skoroj presudi Visokog upravnog suda, najava nove transformacije HS-a iz odjela u fakultet zapravo ne treba čuditi. Potpuno je opravdano zapitati pokušava li se s ovim pokušajem na neki način ‘smekšati’ ministricu u odluci o izdavanju dopusnice HS-u za daljnji rad.

Izdvojeni članak

Sada je Blaženka na potezu: Hrvatski studiji dobili zeleno svjetlo za nastavak rada, navodno su uklonili baš sve nedostatke

Ipak, upitno je koliko bi to moglo biti izvedivo, s obzirom na to da su Hrvatski studiji imali rok do 5. siječnja ove godine podnijeti AZVO-u dokumentaciju u sklopu reakreditacijskog postupka. U tom trenutku, Hrvatski studiji bili su odjel (i još uvijek jesu) pa Akreditacijski savjet nije razmatrao HS s pravnim statusom fakulteta.

Mogućnost naknadnog razmatranja HS-a kao fakulteta u akreditacijskom postupku, otklanja i bivši ministar Vedran Mornar, koji je 2014. Hrvatskim studijima izdao Pismo očekivanja.

– Moje je mišljenje da se na temelju najave transformacije u fakultet, ne može formalno ništa napraviti. Niti ministrica ne bi trebala izdavati dopusnicu na temelju najave promjene pravnog statusa, smatra Mornar.

Bivši profesor HS-a Pavel Gregorić: ‘Ovo je nastavak nasilja koje Borasova uprava provodi nad Hrvatskim studijima’

Kakvog smisla baš sada ima najava transformacije HS-a u fakultet, nakon svih peripetija unazad godinu i pol? Profesor filozofije Pavel Gregorić, bivši zaposlenik Hrvatskih studija, smatra da se radi o nastavku nasilja koje uprava rektora Borasa provodi nad Hrvatskih studijima uz, kako kaže, svesrdnu podršku poslovično pasivnih članova u Senatu.

Izdvojeni članak

Ministrica ‘zeza’ Borasa i Čovića oko Hrvatskih studija, a oglasio se i Vilim Ribić o mračnom vilajetu

– U trenutku kad je ministrica vratila sramotnu preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje te tako odgodila izdavanje dopusnice Hrvatskim studijima, što se poklapa s trenutkom kad bi Upravni sud konačno trebao reći da pretvorba iz centra u odjel nije bila zakonita, Borasu i nije preostalo ništa drugo nego da Hrvatskim studijima konačno da status fakulteta, smatra Gregorić.

Dodaje kako je pretvorba iz centra u odjel bila uvjet da se “formira poslušničko tijelo (privremeno Znanstveno-nastavno vijeće) iz kojeg su isključeni svi nastavnici Hrvatskih studija koji se nisu slagali sa zamislima i metodama rektora Borasa i prorektora Čovića, što je pak omogućilo da se ta ustanova u kratkom roku očisti od nepodobnih i napuči podobnim nastavnicima”.

Privremeni pročelnik Mario Grčević danas nam je bio nedostupan za naša pitanja

Osim toga, Gregorić ističe kako su u tom procesu kadrovske rošade znanstveni i nastavni kriteriji nastavnika bili potpuno sporedni.

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

– Ukratko, sada kad su Hrvatski studiji kadrovski i programski skrojeni po Borasovoj mjeri, sada mu je prihvatljivo da Hrvatski studiji postanu fakultet. I nema sumnje da će to biti prihvatljivo i članovima Senata. I da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje to pozdraviti. I da će ministrica na koncu to prihvatiti. No kakva će se nastava i znanost raditi na 31. fakultetu u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, za što će stotinjak zaposlenika ondje primati plaću i za koja radna mjesta će se mladi ondje obrazovati – to nije važno, zaključuje Pavel Gregorić.

Privremenog pročelnika Marija Grčevića pokušali smo danas kontaktirati i upitati ga o rokovima procedure pretvorbe HS-a u fakultet, o mogućnosti ‘smekšavanja’ stava ministrice po pitanju izdavanja dopusnice te o sudskom sporu oko pravnog statusa HS-a. Grčević nam telefonski nije bio dostupan, a na pismeno upućena pitanja do zaključenja ovog teksta nije odgovorio.