Pretraga

Studentica medicine, bez skrivanja imena, prodaje svoj ugovor: Zakon za to propisuje strogu kaznu

A- A+

Jedna je studentica Medicinskog fakulteta u Facebook grupi, gdje se nude i traže studentski poslovi, ponudila svoj ugovor na korištenje zainteresiranoj osobi uz 10 posto provizije. I to javno i bez skrivanja imena, iako pritom čini nezakonitu radnju. Zakon o obavljanju studentskih poslova u takvom slučaju propisuje kaznu zabrane korištenja usluga posredovanja do jedne godine, a uz to i novčanu kaznu.

Foto: srednja.hr

U Facebook grupi ‘Tražim / nudim studentski posao’ vrlo se često mogu naći maštovite i zanimljive objave studenata u potrazi za poslom, ali i poslodavaca koji nude poslove koje studenti mogu obaviti. Takva vrsta zapošljavanja uređena je Zakonom o obavljanju studentskih poslova, a kazne za kršenje odrednica propisanih Zakonom mogu biti prilično visoke, kako za naručitelje, tako i za izvođače posla, studente.

Studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu došla je na ideju ponuditi svoj studentski ugovor na korištenje osobi koja se javi, uz proviziju od 10 posto, kako je napisala u objavi. Pritom uopće nije skrivala svoj identitet – ‘oglas’ je objavila pod punim imenom i prezimenom’. Zakon za svakog studenta koji zlouporabi ugovor tako da omogući obavljanje posla osobama koje nisu potpisnici ugovora, predviđa kaznu zabrane korištenja usluga posredovanja do jedne godine. Uz to, propisana je i novčana kaznu u iznosu vrijednosti obavljenoga posla definiranoga ugovorom, a koja ne može iznositi više od 50.000 kuna, stoji u Zakonu.

Jedan od korisnika se u komentar javio s prijedlogom da studentica radije pronađe posao, na što mu je ona odgovorila da on proba raditi uz medicinu, aludirajući na težinu studija koji je upisala. U drugom komentaru se javila korisnica koja je pokazala interes za ovu ponudu i predložila dogovor u inboxu.

Screenshot: Facebook | Montaža: srednja.hr