Pretraga

Studentica zabunom dobila šest doza cjepiva odjednom: Epidemiolog otkrio što joj se može dogoditi

A- A+

Iz talijanske provincije Massa-Carrara dolazi jedna bizarna priča o cijepljenju. Studentici psihologije (23) zabunom umjesto jedne, ubrizgali čak šest doza Pfizer cjepiva.

cijepljenje cjepivo covid-19

Foto: Unsplash; Mat Napo

Za dvadesetrogodišnju studenticu psihologije Virginiju iskustvo cijepljenja protiv COVIDA-19 bilo je ipak nešto stresnije nego za nas ostale. Ona je naime, u bolnici u provincij Massa-Carrara, zabunom primila umjesto jedne, čak šest doza Pfizerovog cjepiva.

Nije mogla vjerovati

Corriere della sera razgovarao je s Virginijom. Ona je sada kod kuće u krevezu. Pokraj nje je majka, po struci odvjetnica, a za talijanski portal kažu da je situacija pod kontrolom, osim bolova i iznemoglosti. Preciznije, rekla je da ima groznu glavobolju i da se, iskreno, jako uplašila.

Virginia je diplomirala kliničku psihologiju, a na Sveučilištu u Pisi upisala je magisterij. Išla se redovno cijepiti u nedjelju u bolnicu Noa zbog prakse koju mora odrađivati u sklopu studija. Tamo joj je, nakon razgovora s liječnikom, medicinska sestra ubrizgala injekciju. No, odmah nakon toga Virginia je na njoj primijetila zabrinutu grimasu.

Sestra je otišla popričati s doktorom, a Virginiju su zamolili da ih pričeka par minuta. Kad su se vratili, piše Corriere, odmah su joj rekli kako stvari stoje. Umjesto jedne, zabunom je primila čak šest doza cjepiva.

Neće podizati tužbu

Liječnici su je primili u bolnicu na promatranje u trajanju od 24 sata. Svi su prema njoj, kaže, bili sjajni, a ni po dolasku na cijepljenje nije primijetila ništa neobično. Dobila je i neke tablete, budući da je par sati nakon cijepljenja dobila nuspojave u vidu glavobolje, boli u ruci te iscrpljenosti.

Sa svojom majkom, po struci odvjetnicom, razgovarala je o svemu i odlučile su da neće tužiti bolnicu jer, kako piše Corriere, smatraju da nije bilo zle namjere. No, posljedice se još uvijek ne znaju jer nema studija.

U slučaju da u budućnosti razvije neke zdravstvene probleme, tad bi, priznaje Virginia za talijanski portal, možda i mogla pokrenuti postupak pred sudom. To, naglašava, ne bi bilo zbog doktora ili medicinske sestre, već zbog bolnice koja bi u navedenoj situaciji, ako do nje dođe, trebala snositi odgovornost.

Izdvojeni članak
cjepivo cijepljenje korona covid-19

Konačno sam se cijepio nakon što je sustav tjednima zanemarivao moju astmu: Ovo je moja priča

Možda će morati ponovno na cijepljenje

Liječnici s kojima je razgovarala baš i ne znaju što da joj kažu u smislu nuspojava. Dok neki misle da bi mogla imati jače nuspojave nego ostali koji su primili jednu dozu, drugi pak razmatraju i koliko će cjepivo koje je primila u suvišnoj količini uopće biti učinkovito.

Tako Virginia za Corriere prepričava da su joj neki liječnici rekli kako njen organizam možda uopće neće proizvesti potrebna antitijela zbog prevelike količine cjepiva. U tom bi je slučaju trebali ponovno cijepiti. Nada se da ipak neće morati proći to ponovno iako je velika pobornica cjepiva. Ako pak bude nužno, cijepit će se, no tada, duhovita je, moli da je se cijepi samo jednom dozom.

Slučaj komentirao i naš imunolog

Cijeli je slučaj za HRT komentirao i Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci istaknuvši kako se vjerojatno ništa ozbiljno neće dogoditi studentici koja je primila šest doza cjepiva odjednom.

– Ona će vjerojatno imati jaču imunosnu reakciju, imat će nekakve nuspojave, nekakve žešće imunosne reakcije, možda dobije višu temperaturu, tresavicu, malaksalost, bolove u zglobovima, mišićima, glavobolju i tako dalje, istaknuo je.

Njegovo je mišljenje da će studentica imati dovoljnu količinu antitijela, no kao i drugi građani koji su uredno cijepili jednom dozom, ta će antitijela nestati pa će cijepljenje trebati ponoviti za šest mjeseci ili godinu dana.

Studentica zabunom dobila šest doza cjepiva odjednom: Epidemiolog otkrio što joj se može dogoditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap