Pretraga

Studentski centar podijelio novac za projekte studenata: Evo tko su dobitnici

A- A+

Električni pogonski sustavi dobit će 100.000 kuna financiranja od Studentskog centra Split. Najviši je to pojedinačni iznos u ovom ciklusu podjele novca za studentske projekte. Nakon njih, najviše novca dobili su sportski projekti, a udruga Unisport uspjela je prikupiti financiranje za čak šest svojih projekata.

futsal unisport

foto: Unisport HR. Facebook

Studentski centri posrednici su za ugovaranje studentskih poslova. Za to ima poslodavci isplaćuju naknadu. Naknadu od 12 posto dužni su ulagati, osim u troškove posredovanja, i u poboljšanje studentskog standarda, smještaja, prehrane.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Drugo najveće sveučilište pokreće još jedan novi studij: Imamo popis, ovo su kolegiji koje će slušati studenti

Najviše novca dobili studenti FESB-a

Dobivaju još i 0,5 posto naknade. To su dužni kanalizirati na način da financiraju kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima. Nedavno je Studentski centar u Splitu raspisao javni poziv, a onda je povjerenstvo objavilo i odluku tko će sve dobiti.

Sveukupno je dodijeljeno, kako stoji u dokumentu SCST-a, 750.000 kuna, a novac su dobili projekti udruga i pojedinaca u kulturu, sportu te znanosti i edukaciji. Najbolje ocijenjeni projekt je UNISport Health udruge Unisport, a dobili su svih traženih 98.500 kuna.

Drugi najbolje ocijenjeni projekt je Električni pogonski sustavu udruge UPS FESB Racing, a dobili su 100.000 kuna. Treći najbolje ocijenjeni projekt je EUSA nastupi reprezentacije Sveučilišta u Splitu, opet udruge Unisport, a dobili su svih traženih 97.200 kuna. Četvrti najbolje ocijenjeni projekt je, opet udruga Unisport, naslova UNISport HR nastupi, s dobivenih 98.000 kuna.

Šest projekata jedne udruge dobilo novac

Udruga Unisport, točnije njen splitski ogranak, iako nije dobila najveći pojedinačni iznos financiranja, od četiri najbolje ocijenjena projekta, imaju tri svoja, a ukupno su dobili novac za šest projekata, svi, očekivano, u kategoriji sport.

Odluku o dodjeli sredstava, tablicu financiranih projekata, njihovih prijavitelja i bodova pogledajte u dokumentu ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje, napominje, pokušajte osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Uskoro se mijenjaju propisi

Podsjetimo, krajem ove godine izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova trebale bi se naći na javnom savjetovanju. Jedna od stvari koja će se mijenjati tiče se upravo naknada za posredovanje i ulaganja studentskih centara, kako u poboljšanje studentskog standarda, tako i financiranju projekata za studente.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja želi transparentnije urediti model ulaganja tog novca. Baš smo na primjeru Studentskog centra u Zagrebu pokazali kako je tijekom 2021. uprihodio 78 milijuna kuna od posredovanja, od čega je u studentski standard uložio nešto više od šest milijuna. Na što konkretno, nisu otkrili ni nakon našeg upita.

Zakon o obavljanju studentskih aktivnosti donesen je za vrijeme mandata ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, 2018. godine, a najvažnija novost bila je fleksibilna izmjena minimalne studentske satnice. Ovo će biti prve značajne izmjene tih propisa.